*Nettavisen* Økonomi.

To sleipe strømtriks for de vågale

Foto: Fjeldstad, Knut

To lure triks kan redusere strømregningen. Men du skal være både dyktig og heldig.

06.12.10 09:36

Én telefon i dag, og én telefon om fire uker, kan kutte strømregningen med 680 kroner. Du kan også kutte regningen ved å være «unøyaktig» med strømavlesningen.

Tidenes kaldeste november, usikkerhet rundt kraftproduksjon i Sverige og lave vannivåer i magasinene har allerede gitt enkeltdager med ekstrempriser på markedsplassen for strøm, Nord Pool Spot. Det enkleste trikset for å redusere strømregningen er å redusere forbruket. For de litt mer vågale finnes det andre metoder.

Det første trikset går ut på å utnytte at prisen på standard variabel strøm «henger etter» markedsprisen. I prisoppgangstider kan det derfor lønne seg å bytte fra markedspris til standard variabel kontrakt.

- Det er fullt mulig å tjene noen kroner på dette. Dersom du tror prisene skal stige de neste fire ukene, bytter du til standard variabel i dag og tilbake til markedspris om fire uker, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger.

Årsaken er at når strømprisene går opp, så stiger spotprisene først og mest. Standard variabel strømpriser går også opp, men har et etterslep på minimum to uker, som oftest mer.

- Over tid vil standard variabel strøm være dyrere enn spot, men i prisoppgangstider som nå er det penger å spare på standard variabel kraftpris, sier Pedersen.

En forutsetning for at trikset skal fungere er at du bytter fra spot til standard variabel strømpris internt hos den kraftleverandøren du allerede har.

- Det tar effektivt cirka tre uker å bytte til en annen leverandør, noe som betyr at du mest sannsynlig går glipp av eksisterende prisforskjell mellom spot og standard variabel. Du må derfor bytte hos den leverandøren du allerede har, sier Pedersen.

Husk også at ikke alle kraftleverandører tilbyr både spot og standard variabel strømpris. Enkelte leverandører lar deg heller ikke flytte internt, men de er i fåtall.

Spar cirka 20 prosent
Mandag 6. desember viser Konkurranstilsynets kraftprisbarometer at de laveste prisene på strøm for kunder med standard variabel kontrakt ligger i området rundt 60 øre per kWh inklusive moms (nettleie og avgifter kommer i tillegg).

Markedsprisen (spotprisen) ligger 6. desember på mellom 73 øre og 75 øre per kWh avhengig av hvor i landet du bor. Oppå dette kommer leverandørens fortjeneste og moms (mellom 15 og 19 øre). Det betyr at spotprisen i skrivende stund ligger på cirka 94 øre før nettleie og avgifter. Differansen i forhold til standard variabel pris er altså cirka 34 øre per kWh, eller en besparelse på cirka 20 prosent.

Husk at det er usikkerhet knyttet til dette trikset. Det er slett ikke sikkert at dagens markedspris holder seg i fire uker. Skulle spotprisene gå ned, vil du tape på veddemålet.

Feilrapportering
Det andre trikset vi omtaler i dag er bevisst feilrapportering av strømforbruk.

Prinsippet går ut på å utnytte systemet for måleravlesning og innrapportering av forbruk. I stedet for å vente på å rapportere strømforbruket til netteier/strømleverandør ber deg om det, leser du av strømmåleren når prisene er høye og på vei opp. Men du rapporterer ikke inn reelt antall forbrukte kilowattimer, men et lavere tall.

Omvendt rapporterer du inn et høyere forbruk når prisene er lave. Det kan gi deg en vesentlig lavere strømregning enn det du i utgangspunktet skulle hatt.

Flere kraftleverandører NA24 har snakket med er klar over at enkelte strømkunder prøver seg på denne fremgangsmåten.

Ikke ditt ansvar
Avdelingsdirektør Marit Lundteigen Fossdal i Norges Vassdrags- og energiverk opplyser at det ikke er strømkundens ansvar at rapporteringen er korrekt.

- Ifølge forskriften om måleravlesning så stilles det ikke krav til strømkunder at strømrapporteringen skal være riktig, det er det nettselskapene som har ansvar for. Når disse lar kundene foreta strømavlesningene, baserer dette seg på et tillitsforhold med kunden, sier Lundteigen Fossdal.

Hun opplyser at Norge er ett av få land i Europa der det overlates til kunden å selv lese av strømforbruket.

Uansett er det dårlige fremtidsutsikter for dem som liker å trikse med forbruksavlesningene.

- Jeg har ikke den nøyaktige tidsplanen, men i fremtiden vil alle kunder i Norge ha automatiske timesmålere. Det vil eliminere denne form for avlesningstriksing, sier hun.

Husk at også med denne metoden er det stor usikkerhet om du vil tjene penger på ”trikset”. Strømprisene kan gå motsatt av det du tror og du risikerer også her å tape på veddemålet.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag