NA24.no

Foto: RUNE JOHANSEN (Bergensavisen AS)

Tobarnsmor (22): - Ble truet med utkastelse fra leiligheten og barnehagen

Tobarnsmoren Yvonne Korsby (22) fikk avslag på søknad om sosialhjelp. NAV sier de misforstod en opplysning.

I en kommunal leilighet på Damsgård bor Yvonne Korsby (22) og hennes to døtre, Amalie (4) og Pernille (3). Yvonne, som er i ferd med å fullføre videregående skole, har ansvar for de to jentene alene.

Hun får overgangsstønad fra Nav. Da den yngste datteren fylte tre år, måtte hun søke om å få forlenge søknaden, siden hun er under utdanning.

Søknadsprosessen tok åtte uker, og i mellomtiden hadde den lille familien ingen inntekt utover barnetrygd og bostøtte.

Faren til jentene er ikke inne i bildet. Han har heller ikke betalt bidrag det siste halve året.

Hadde ikke BSU-konto
Yvonne forteller at hun søkte Nav om sosialhjelp, men at hun fikk søknaden sin avslått.

- Jeg fikk vite at det var fordi jeg hadde en BSU-konto. Jeg forklarte at jeg ikke kunne bruke de pengene uten å avslutte kontoen, for jeg hadde ikke satt inn penger i år. Men det hjalp ikke, sier hun, til BA.

STØTTE FRA NAV

Overgangsstønad gis til enslig mor eller far som er midlertidig ute av stand til å forsørge seg selv ved eget arbeid på grunn av omsorg for barn, eller fordi vedkommende først etter en utdanningstid eller omstillingstid kan få arbeid.

¿Stønadsperioden er på til sammen tre år, til barnet er åtte år. Stønadsperioden kan utvides med inntil to år dersom forelderen er under nødvendig utdanning for å bli i stand til å forsørge seg selv.

¿Sosialhjelp gis til personer som ikke har andre muligheter til å forsørge seg selv, gitt at de oppfyller kravene i lov om sosiale tjenester.

¿I visse tilfeller kan det også ytes hjelp til personer som ikke oppfyller kravene, for å hjelpe dem å overvinne en vanskelig situasjon.

¿Kilde: Nav

Dermed begynte et økonomisk mareritt for tobarnsmoren, med ukentlige møter med Nav og regninger som hopet seg opp.

- Jeg hadde nesten 60 000 kroner i ubetalte regninger. Jeg fikk krisehjelp av Nav et par ganger, i form av et bankkort med noen tusen kroner til å kjøpe mat. Jeg var ikke særlig høy i hatten da jeg brukte det på butikken, sier hun.

Hun sier at hun opplevde de ansatte på Nav som lite hjelpsomme i den vanskelige perioden.

- Jeg forholdt meg til syv ulike personer, og måtte forklare hele situasjonen på nytt hver gang. Det var utrolig slitsomt og ydmykende, sier hun.

Sliter med gjeld
Nå har hun fått innvilget søknaden om forlenget overgangsstønad, men sliter fortsatt med gjelden hun opparbeidet seg fordi hun ikke kunne betale regningene.

- Det viktigste for meg var å beholde barna i barnehagen. Hvis jeg mistet plassen, kunne jeg ikke fortsette på skolen. Jeg brukte av bostøtten til å betale barnehageregningene, selv om det ikke var særlig populært.

Hun fikk også økonomisk støtte av foreldrene.

- Men jeg har min egen familie, bor i min egen leilighet. Jeg kan ikke være avhengig av foreldrene mine for å klare meg økonomisk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Misforstod en opplysning
Nav Laksevåg sier at de ved nærmere gjennomgang ser at de har misforstått en opplysning i dokumentasjonen.

- De har gjort en saksbehandlingsfeil. Det kan bare beklages. De vil kontakte søker og vurdere situasjonen nå, forteller Jostein Hestnes, sjef ved etat for sosiale tjenester i Bergen kommune.

Han understreker at han ikke kan kommentere enkeltsaker, men sier dette på generelt grunnlag:

- Sosialhjelp er det siste økonomiske sikkerhetsnettet som samfunnet har. En har rett på sosialhjelp dersom en ikke kan sørge for seg selv.

Hestnes sier at enhver må benytte de muligheter man har til selvforsørgelse, og at penger man har i banken som hovedregel skal benyttes.

- Men det kan gjøres unntak for midler som for eksempel er bundet til boligsparing. Her må det gjøres en individuell vurdering. Hensynet til fremtidig bosituasjon og mulighet til etablering skal vektlegges. Også lengden og omfanget av stønadsbehovet må trekkes inn. Som hovedregel vil ikke bundne BSU-midler kreves brukt når behovet er midlertidig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere