SANDVIKA (Nettavisen): - Det er snodig at man fokuserer så mye på å reise kollektivt og samtidig bygger ned muligheten for å gjøre det, sier Bjørn Erik Lømo til Nettavisen. Se intervju øverst i artikkelen!
Lømo var togpendler fra Sandvika i Bærum til Drammen i ti år, fra oktober 2008 til sommeren 2018. I sommer steg imidlertid prisen for parkeringsplassen hans fra 200 til 2000 kroner i måneden. Da slutten han å bruke den.
Les også: Bane NOR ga pendlerne prissjokk: Nå står parkeringsplassen tom
- Det er så dyrt at det er helt uaktuelt, sier Lømo.
Nå kjører han bil til jobben i stedet.
Parkeringsplass i 10 år
Lømo hadde i ti år en fast pendlerparkeringsplass ved stasjonen. Det fikk han gjennom en attraktivt pendlerordning hos NSB som sikret han en fast parkeringsplass. Det er avgjørende for Lømo ettersom de fleste andre parkeringsplasser allerede er opptatt når han drar på jobb ved ni-tiden.
Les også: Bane Nor økte prisen fra 0 til 100 kroner dagen. Slik så parkeringsplassen ut fredag morgen
Da Lømo kom tilbake etter ferien i sommer, oppdaget han imidlertid snart at det nye statlige jernbaneforetaket Bane NOR, som hadde overtatt driften av ordningen fra NSB, hadde avviklet den.
- Det skjedde helt uten forvarsel til kundene. Jeg kom bare tilbake etter ferie og så at skiltene var skrudd ned, sier Lømo til Nettavisen.
I stedet for 200 kroner måneden, kostet det nå 2000 kroner i måneden å bruke den samme parkeringsplassen, drevet av private Q-Park.
Les også: Bane NOR frykter parkeringsinvasjon: «Glemte» noe veldig viktig
Tidobling
Det er en tidobling fra hva Lømo hadde betalt tidligere, og mye mer enn hva en månedsbillett på toget koster. Da Nettavisen møtte Lømo en mandag morgen før jul ved halv ti-tiden, var ingen av de 24 plassene på den tidligere pendlerparkeringsplassen opptatt.
- Nå koster det 2000 kroner i måneden, så det er vel ingen som gidder å parkere her nå, sier Lømo.
Les også: Bane NOR fjerner gratis parkeringsplasser
Heller ikke kollektivtransport er en god løsning for Lømo. Bussen fra hjemmet hans til Sandvika bruker lang tid og korresponderer ofte veldig dårlig med togene til Drammen.
I stedet for under en halvtime, ville det ta Lømo nesten en time å komme seg arbeidsplassen, samtidig som han måtte betale en høyere billettpris.
Ny bil
Men selv å kjøre bil til jobben er ikke uten problemer. Lømo har en eldre elbil med kort rekkevidde, slik at han bare så vidt kommer se til jobben og tilbake uten å lade.
- Jeg venter nå på en ny bil så jeg har bil til noe mer enn bare å komme meg til og fra jobb, sier Lømo.
Etter at Bane NOR avviklet pendlerordningen, har Lømo også vurdert å kjøpe ny leilighet, nærmere togstasjonene i Oslo og Bærum.
- Jeg har tenkt på det, men har slått det fra meg nå som bilen jeg hadde trukket kølapp på begynte å levere. Jeg har ikke penger til å kjøpe ny bolig og flytte samtidig, sier han.
Les også: Pendlerne fyller opp veiene ved de dyre parkeringsplassene
Avviklet
Kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Bane NOR Eiendom sier at de avviklet parkeringsordningen av flere grunner. Hun viser til ordningen var dyr for dem og var forbeholdt noen ganske få enkeltpersoner. Dessuten ønsker ikke Bane NOR å støtte parkeringsordninger i svært sentrale strøk, som Sandvika.
- Ordningen var meget kostbar og ikke i tråd med vår parkeringsstrategi, sier Paus til Nettavisen.
Bane NOR tilbyr imidlertid faste, subsidierte parkeringsplasser reservert enkeltkunder ved andre stasjoner i Oslo-området, som Asker og Lillestrøm. Til Budstikka uttalte Paus tidligere i høst at de gjorde dette fordi «vi ser et behov hos togpendlerne for en slik ordning».
- Hvorfor ser dere ikke det samme behovet ved Sandvika stasjon som i Asker, som ligger fem minutter unnå?
- I Asker betaler vi ikke markedspris for de plassene vi disponerer. I tillegg kan plassene der leies av alle togpendlere. Da kan det forsvares. I Sandvika ville forholdet vært at vi lot noen få enkeltpersoner bruke parkeringsplasser til subsidiert pris. Det kan vi ikke gjøre som en statseid aktør, sier Paus.
Ikke aktuelt
- Men var dere i kontakt med parkeringshuset om dere kunne få en parkeringsavtale lik den dere hadde i Asker?
- Det har ikke vært aktuelt, sier Paus.
- Men ser dere ikke behovet til en slik løsning også ved Sandvika stasjon?
- Etterhvert er det slik at vi i veldig sentrale strøk ikke tilbyr pendlerparkering. Vi har for eksempel ikke det ved Oslo S eller Nationaltheatret. Sandvika kan plasseres i den samme kategorien, siden det er et sentralt tettsted med meget god kollektivforbindelse, sier Paus.
- Men på parkeringsplassen i Sandvika var alle parkeringsplassene som hadde blitt brukt av pendlerne tomme?
- Dette kommer nok av at Sandvika er et kollektivknutepunkt hvor etterspørselen etter parkering ikke er så stor, sier Paus.
Endrer ordningen
- Pendlerne vi har snakket med har fordoblet reisetiden hvis han skulle fortsette å ta toget. Nå har han begynt å kjøre bil i stedet for å ta toget. Hva tenker du om det?
- Som enkeltsak er ikke det bra og vi håper ikke at flere gjør det. Et forslag er at han heller kan benytte vår pendlerparkering på Blommenholm eller Høvik. Vi ønsker at flest mulig skal ta toget. Men vi kan ikke ha eksklusive ordninger for enkeltpersoner, sier Paus.
- Men dere har jo ordning som kan ligne både i Asker og Lillestrøm?
- Forskjellen er at disse tilbys åpent. Begge steder må du i dag stille opp i kø for å få leid en plass. Det er heller ingen god løsning. Men fra 1. mars neste år blir det en helelektronisk løsning for parkeringshuset ved Lillestrøm stasjon. Det blir bra, sier Paus.