*Nettavisen* Økonomi.

Tok juleferie med oppgang

Den siste sesjonen før jul endte med oppgang på Oslo Børs.

22.12.06 17:10

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Oslo Børs tok fredag juleferie, og har så langt hatt et helt fantastisk år med stadig flere utenlandske aktører.

Selv om omsetningen, som ventet, var laber i dag, har det blitt satt ny historisk rekord med daglige omsetninger på over ti milliarder kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen var en periode opp rundt 0,5 prosent, men falt ned mot slutten og endte med en oppgang på 0,23 prosent til 435,24 poeng.

HTML EMBED

Klikk her for å følge Oslo Børs

Oljeprisen falt litt mot slutten og dro hovedindeksen litt med seg. Brentoljen noteres for 62,61dollar som er en oppgang på 0,24 prosent.

Statoil i sentrum
Fusjonskameratene har endret posisjon i dag. For første gang siden Statoil og Norsk Hydro ga beskjed om at de fusjonerer olje- og gassdivisjonene gjør førstnevnte det best. Statoil klatret med 1,86 prosent til 164 kroner. Oppgangen kommer til tross for at oljeselskapet måtte melde om redusert produksjon ved Kvitebjørnfeltet. Aksjen var også den mest omsatte.

Produksjonen på Kvitebjørnfeltet vil bli redusert med 50 prosent, noe som betyr en reduksjon fra rundt 190.000 fat oljeekvivalenter per dag til om lag 95.000 fat oljeekvivalenter per dag.

Reduksjonen vil vare i over en periode på fem måneder og produksjonskuttet gjør at Statoils produksjon vil bli redusert med rundt 15.000 fat oljeekvivalenter per dag i gjennomsnitt for 2007.

Klikk på bildet for å forstørre.

Statoil vil øke produksjon fra andre felt for å ivareta kundenes behov. Derfor blir Statoils samlede produksjon i 2007 ikke rammet like hard som reduksjonen i produksjonen fra Kvitebjørn tilsier.

Statoil har også gitt beskjed om at de har signert en intensjonsavtale med GEO ASAs datterselskap Geoconsult AS om en intensjonsavtale på ”survey”-tjenester. Avtalen strekker seg over tre år med opsjoner på tre ganger to års forlengelser. DnB NOR Markets oppgraderer fredag Statoil fra hold til kjøp med kursmål180 kroner.

Aker Drilling har også inngått en kontrakt med Statoil ASA for boreoppdrag på Halten Nordland. Halten Nordland ligger i Norskehavet. Kontrakten vil ha en fast varighet på mellom tre og ti år, med mulighet for ytterligere fem opsjoner på to år hver. Beregnet på en kontrakt med fem års varighet og full utnyttelse av riggen, vil en mulig samlet kontraktsverdi være i størrelsesorden USD 885 millioner. Dette tilsvarer om lag 5,3 milliarder kroner.

Hydro falt derimot med 1,18 prosent til 188 kroner.

Fredriksen-selskapet Frontline klatret med 0,89 prosent til 198,50 kroner.

- Det har vært et enormt godt år for meg, sier en gledesstrålende og feirende John Fredriksen til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.Kraftig DNO-nedgang

I tillegg svirrer det rykter om oljeselskapet DNO har problemer på Goliat-feltet. Hele fredagen før juleaften gikk det rykter om at oljeselskapet DNO hadde problemer på Goliat-feltet. Oslo Børs valgte å innføre en børspause i aksjen, etter at DNO-aksjen var ned 3,3 prosent til 11,94 kroner.

I en melding fredag ettermiddag bekrefter DNO at det er boret i brønnen 7122/7-5. Prøveboringen viser at det ikke er flyttbare hydrokarbon bærende sand.

- Oslo Børs vil sjekke situasjonen rundt DNO fredag. Oslo Børs vil kontrollere informasjonen fra feltene og dette er sannsynligvis utenfor DNOs kontroll, sier pressetalsmann hos Oslo Børs Tor Arne Olsen til NA24.

- Jeg vil ikke si at det er noe dramatikk knyttet til dette. Vi vil gjerne avvente til vi er ferdige. Nå skal vi bore en sidestegsbrønn, sier sier administrerende direktør Helge Eide i DNO til TDN Finans.

Nå planlegges det å stenge brønnen for å igangsette letingen på andre deler av feltet. DNO har en 15 prosents eierandel i Goliat-lisensen, som ligger utenfor Hammerfest. Aksjen fikk seg en smell på årets siste sesjon med en nedgang på 4,86 prosent til 11,75 kroner.

Det har også kommet frem at dagens julebordvert, John Fredriksen, nye fiskeselskap bestående av Pan Fish, Fjord Seafood og Marine Harvest vil bli Marine Harvest. Pan Fish hadde en flott dag og steg 2,35 prosent til 5,66 kroner.

Tandberg Television klatret 3,3,78 prosent til 19,70 kroner. Selskapet har fått en ny HD-ordre på 8 millioner dollar.

Goodtech toppet vinnerlisten etter at de kunne melde om nok en avtale. Det er Oslo Kommune som har gitt datterselskapet Triple-S Industry Automation om leveranse av driftskontrollsystem for Skullerud Vannrenseanlegg.

Kontraktens verdi er på 5 millioner kroner som skal leveres i slutten av 2007. Goodtech-aksjen reiste seg med 9,94 prosent til 3,54 kroner.

Programvareselskapet Mamut reiste seg sterkt med 8,2 prosent til 13,20 kroner. Aksjen var gårsdagens taper, men vant fredag. Seismikkselskapet Global Geo Service er opp 0,47 prosent til 4,30 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.