*Nettavisen* Økonomi.

Tokyo-børsen dobler kapasiteten

Foto: (Reuters/Scanpix)

Aksjemarkedet i Japan måtte stenge før tiden på grunn av overkapasitet onsdag. Nå tar finansministeren affære.

19.01.06 12:50

(NA24): Tokyo-børsen har kapasitet til å gjennomføre 4,5 millioner transaksjoner om dagen, men sikkerheten kan ikke garanteres dersom 4 millioner handler passeres.

Nettop det skjedde onsdag, da aksjonærene sto i kø for å komme seg ut av aksjemarkedet.

Rekordhandelen førte til at børsen ble stengt 20 minutter for tidlig, noe som var nok et slag i ansiktet på Tokyo-børsens ledelse. Børsen er blitt rammet av flere skandeler som har svekket omdømmet den siste tiden.

I november i fjor ble handelen avbrutt i fire timer på grunn av et systembrudd.

I desember ble Takuo Tsurushima tvunget til å trekke seg fra stillingen som børspresident etter at en uheldig megler i bankgiganten Mizuho Financial presterte å selge 610.000 aksjer i selskapet J-Com til 1 yen per stykk – i stedet for 1 aksje til 610.000 yen. Børssystemet fanget ikke opp feilen, noe som førte til at Mizuho Financial tapte milliarder av kroner.

I dag grep finansminister Kaoru Yosana inn og krevde at kapasiteten skulle økes.

- Tokyo-børsen må innse at en børs der man ikke er i stand til å handle, kanskje ikke bør holdes åpen, sa Yosana på en pressekonferanse.

Ifølge Bloomberg news er det planer om å øke kapasiteten til 8 millioner handler. Allerede i slutten av januar skal det gå an å gjennomføre 5 millioner handler daglig.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag