NA24.no

(Reuters/Scanpix)

Tokyo-børsen stengt av massakre

Sist oppdatert:
Salgspresset var så stort at børsen i Tokyo måtte stenge onsdag. De øvrige asiatiske markedene falt også kraftig.

(NA24): Det japanske aksjemarkedet falt som en stein tirsdag på grunn av en politirazzia mot den japanske nettgiganten Livedoor Co. Ifølge anklagene har selskapet brutt aksjeloven i forbindelse med et oppkjøp av en konkurrent.

Skremt av Yahoo og Intel
Enda verre skulle det bli i dag. Nye Livedoor-avsløringer og elendige kvartalstall fra Yahoo og Intel, som begge opplevde et massivt kursras i New York tirsdag kveld, gjorde at investorene stod i kø for å selge seg ut.

- Intels kvartalstall har gjort investorene livredde for resultatene til andre minnebrikkeprodusenter og andre computer-relaterte selskaper, sier forvalter Song In Ho i Kyobo Investment Trust Management Co. i Seoul til Bloomberg news.

Nikkei 225-indeksen falt 2,9 prosent, etter et fall på 2,8 prosent dagen før. Indeksen ligger nå på 15.341,18 poeng. Den brede Topix-indeksen endte ned 3,5 prosent, men var ned så mye som 5,7 prosent i løpet av handledagen.

Stanset handelen
Handelen i Tokyo var så stor at handelssystemet måtte tas ned 20 minutter før ordinær stengetid i frykt for overbelastning da maksimumskvoten på 4 millioner ordrer ble passert. Tidligere på dagen oppfordret børsmyndighetene meglerhusene til å innføre en køordning for aksjonærene. Ifølge Bloomberg er det fare for at handelen vil bli amputert også i morgen.

- Dette er skammelig. Hvor er det blitt av den japanske høyteknologien? raser forvalter Makoto Haga i STB Asset Management Co.

To ganger tidligere har Tokyo-børsen blitt rammet av datakluss. I november i fjor ble handelen avbrutt i fire timer på grunn av et systembrudd. I desember ble Takuo Tsurushima tvunget til å trekke seg fra stillingen som børspresident etter at en uheldig megler i bankgiganten Mizuho Financial presterte å selge 610.000 aksjer i selskapet J-Com til 1 yen per stykk – i stedet for 1 aksje til 610.000 yen. Børssystemet fanget ikke opp feilen, noe som førte til at Mizuho Financial tapte milliarder av kroner.

Bredt fall
Morgan Stanleys International Asia-Pacific-indeks falt 2,5 prosent til 122,13. Det er den største nedgangen siden 18. april 2005. En indeks som viser utviklingen for teknologiselskaper, falt 3,7 prosent.

I Sør-Korea falt Kospi-indeksen 2,6 prosent, mens Taiwans Taiex endte ned 3,2 prosent.

- Blåste opp regnskap
Onsdag dukket det opp nye opplysninger om den angivelige skandalen i mange småspareres favorittaksje, Livedoor. Ifølge avisen Yomiuri har internettselskapet blåst opp regnskapene for 2004, slik at selskapet rapporterte om positive tall mens regnskapet i virkeligheten var rødt.

Softbank, som er Japans nest største leverandør av høyhastighet-internett, falt kraftig for andre dag på rad som en følge av de negative nyhetene rundt internettbransjen i landet.

Blir Oslo Børs påvirket av kursfallet i Asia? Følg utviklingen fra klokken 09 her.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere