NA24.no

Tollefsen tapte sykehusboligene

Høyesterett har avgjort det årelange slaget om sykehusboligene.

Dermed får dagens leietagere tilbud om å kjøpe boligene de bor i på forkjøpsrett.

NA24 - din næringslivsavis

Konflikten mellom beboerne og utleiere Ivar Tollefsen har vart i årevis. Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett har behandlet saken. Andre uke i januar ble den behandlet i Høyesterett og fredag 18. januar falt dommen.

Tollefsen eneaksjonær
Dette er bakgrunnen for saken: I 2001 overdro Oslo kommune en større portefølje av eiendommer til Fredensborg Boligutleie ANS. Boligene har vært knyttet til flere sykehus og kalles sykehusporteføljen.

70 prosent av Fredensborg Boligutleie var eid av Vika Kapital AS, som var et heleid datterselskap av ABG Sundal Collier ASA. De resterende 30 prosentene var eid av Fredensborg Eiendomsselskap AS, der Ivar Tollefsen var eneaksjonær.

Ny runde om pris
I forbindelse med sykehusreformen overtok staten de aktuelle eiendommene fra Oslo kommune. Men før avtalen var gjennomført solgte ABG Sundal Collier alle aksjer i Vika Kapital til Ivar Tollefsen. Tollefsen utpekte Fredensborg Eiendomsselskap som kjøper, og fikk dermed 100 prosent råderett over porteføljen.

Oslo kommune fattet vedtak om forkjøpsrett av boligene, men dette mente Tollefsen at beboerne ikke hadde krav på. Og der har saken stått siden 2005. Nå er det endelig klart at beboerne får kjøpe boligene på forkjøpsrett i tolv av gårdene.

Tollefsen varslet under rettssaken i Høyesterett at det ville bli en ny runde i retten dersom han ville tape. Det er ikke fattet noe vedtak om til hvilken pris beboerne skal få tilbud om å kjøpe leilighetene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere