*Nettavisen* Økonomi.

Tollerne avdekker avgiftsfeil

Tollerne finner feil i halvparten av særavgift-sakene de sjekker opp.

11.01.07 14:12

Toll- og avgiftsetaten avdekker feil i halvparten av sakene hvor det er levert inn avgiftsoppgaver fra næringslivet. Det viser en fersk rapport fra Riksrevisjonen, melder Kanal 24.

NA24 - din næringslivsavis

Klikk på bildet for å forstørre.

Riksrevisjonen har tatt for seg alt fra avgift på motorvogner, sukker, diesel, elektrisk kraft og til avgift på avfall. Funnene er ikke oppløftende.

- Tollregionene har avdekket feil i cirka halvparten av de tilfeller som er undergitt kontroll, sier ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen, Eirik Larsen Kvakkestad til Kanal 24.

Mange av feilene gjøres fordi hver enkelt bedrift som melder inn til tolldistriktet ikke forstår regelverke godt nok. Ett eksempel er avgift for levering av søppel hvor skjønn avgjør den videre behandlingen.

- vi ser at i noen tollregioner regnes en type avfall som egnet til å brukes som fyllmasse, mens bedrifter i andre distrikter kaller den samme typen avfall for uegnet som fyllmasse. Dette påvirker avgiftsfastsettelsen, sier Larsen Kvakkestad.

Totalt kreves det årlig inn over 75 milliarder kroner i særavgift her i landet. Bare det alene kan vær grunn nok til å få orden på saken, og riksrevisjonen har bare en løsning.

- Toll og avgiftsetaten må få en bedre samordning av regelverket slik at man får en ensartet forståelse av hvordan reglene skal tolkes, sier han.

NA24 meldte på bakgrunn av Kanal 24 sitt radioinnslag at tollerne tar feil i halvparten av særavgift-sakene, det riktig skal være at tollerne finner feil i halvparten av særavgift-sakene de sjekker opp. NA24 beklager dette og saken er korrigert.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.