Tollfrigrensen er redusert 23 prosent på under to år

På grunn av kraftig svekket krone sammenlignet med dollar, euro og pund, er den norske tollfrigrensen på 200 kroner i realiteten redusert kraftig.

På grunn av kraftig svekket krone sammenlignet med dollar, euro og pund, er den norske tollfrigrensen på 200 kroner i realiteten redusert kraftig. Foto: Shutterstock (Shutterstock)

En vare som for to år siden kostet 155 kroner, må du nå betale over 385 kroner for.

05.11.14 10:11

Det har de siste ukene vært en massiv debatt om den såkalte tollfrigrensen, etter at regjeringen foreslo å heve den såkalte tollfrigrensen fra 200 til 500 kroner.

Argumentet for hevingen av grensen er at den har stått urørt i flere tiår, og om den hadde blitt prisjustert, hadde den vært på over tusenlappen i dag.

Det som derimot ikke har vært en del av debatten den siste tiden, er hvordan endringer av valutakurser påvirker hvor mye tollfrigrensen egentlig er verdt for norske netthandlere.

Kraftig styrking av dollar

Tirsdag omsettes amerikanske dollar for omtrent 6,81 kroner. Dette etter en lengere sammenhengde periode der dollaren har styrket seg mot norske kroner. I juni var kursen så vidt under 6 kroner, og i februar 2013 nådde vi et bunnivå på under 5,50 kroner.

Det betyr at kursen er økt med 25 prosent på under to år, noe som reelt sett betyr at 200-kronersgrensen er 20 prosent mindre verdt enn tidligere.

I februar 2013 kunne handle for rundt 36 dollar uten å betale merverdiavgift og fortollingsgebyr, mens summen i dag er redusert til i overkant av 29 dollar.

Det betyr at en vare som for knappe to år siden kostet 160 kroner, i dag passerer tollfrigrensen, og dermed blir ilagt merverdiavgift og fortollingsgebyr.

Tabellen under viser pris for forbruker ved netthandel i dollar i februar 2013 opp mot dagens valutakurs, forutsatt Postens gebyrer.

På toppen av dette har prisstigningen i samme perioden ifølge SSB vært på 3,5 prosent, og reduksjonen i tollfriverdien er redusert med totalt 23 prosent på under to år. Dermed blir det slik at en vare som i 2013 effektivt kostet 155 kroner, og dermed var tollfritt, i dag passerer tollfrigrensen.

Samme utvikling med dollar og pund

Om vi tar tak i euro og pund, med samme utgangspunkt som dollar, ser vi også her at den norske kronen har svekket seg betydelig - og at netthandlere derfor får betydelig mindre for pengene.

Stigning i vekslingskurs siden februar 2013:

  • Dollar: 24,9 prosent
  • Pund: 25,1 prosent
  • Euro: 15,8 prosent

- God timing å gjøre noe nå

Fpu-leder Atle Simonsen mener den kraftige svekkelsen av den norske kronen viser at timingen med endring av tollfrigrensen er perfekt.

Atle Simonsen, formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU). Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

- Dette viser at tiden er inne for å endre tollgrensen og at det faktisk er god timing å gjøre noe med det nå. Jeg foreslår at grensen settes på 500kr og at den KPI-justeres hvert år, sier han til Nettavisen.

Han er skuffet over Venstre og KrF, som begge har programfestet økning av tollfrigrensen.

- Jeg blir så forbannet på KrF og Venstre som går mot et forslag som er helt fullstendig identisk med partiprogrammene deres. De har nå kjøpt propagandaen fra Virke og sier de ikke visste konsekvensene av det de vedtok. Det må være en flott hilsen til eget parti og eget landsmøte. Jeg lurer på hvilke andre forslag KrF og Venstre har skrevet i programmet som de ikke har tenkt gjennom.

Han ønsker samtidig at en finner en løsning for å komme rundt de høye fortollingsgebyrene.

- Vi må stille spørsmål om hvorfor vi har tollgebyrer i utgangspunktet og se på løsninger uten tollgebyr og kun moms over 500 kroner også. Derfor må det komme på plass en selvbetjeningsløsning i tillegg som sørger for at man får bort det idiotiske tollgebyrer på over 130 kroner. Det er bedre å ta noen stikkprøver og gi bøter til dem som ikke forholder seg til reglene, enn å kreve at alle som kjøper en vare fra utlandet skal betale gebyr.

Annen løsning som kan tas ibruk

En alternativ løsning til selvfortolling, kan være e-moms-løsningen som er innført ved handel av blant annet musikk, apper, spill og andre elektroniske tjenester fra utenlandske aktører. Da må de utenlandske selskapene kreve inn moms og innbetale det til den norske staten.

Overført til fysisk netthandel kunne en dermed sendt varene ferdig fortollet.

- Det er absolutt den beste løsningen. Men vi ønsker uansett momsfritak opp til 500 kroner, blant annet fordi det er en del varer som ikke fåes kjøpt i Norge, sier Simonsen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.