NA24.no


Den tidligere dekkbaronen Tommy Sharif fikk dommen fra Nedre Romerike tingrett fredag formiddag. Bildet er tatt forrige uke, da han møtte i retten for å svare for anklagene om blant annet skatteunndragelse.
Den tidligere dekkbaronen Tommy Sharif fikk dommen fra Nedre Romerike tingrett fredag formiddag. Bildet er tatt forrige uke, da han møtte i retten for å svare for anklagene om blant annet skatteunndragelse. Foto: Tommy H.S. Brakstad, Nettavisen

Tommy Sharif dømt til ni måneders fengsel

Sist oppdatert:
Han må også betale en bot på 200.000 kroner i bot for skatteunndragelse på nærmere 1,7 millioner kroner.

LILLESTRØM (Nettavisen): Forrige uke møtte den tidligere dekkbaronen Tommy Sharif i retten i en tilståelsessak for skatteunndragelse på nesten 1,7 millioner kroner og regnskapsrot.

Fredag mottok han dommen på ni måneders fengsel og en bot på 200.000 kroner for skatteunndragelsen. Politiadvokat Charlotte Visdal Benneche la ned påstand om ti måneders fengsel og 250.000 kroner i bot.

I dommen står det:

«Siktede dømmes for at han i perioden 2011 til og med 2014 har unnlatt å oppgi til sammen 5 869 135 kroner til skattemyndighetene, og dermed unndratt til sammen 1 684 337 kroner fra beskatning.»

La seg flat i retten

– Sharif er glad for å være ferdig med dette, og vil gjerne starte soning umiddelbart så han kommer seg videre, sier forsvarer John Christian Elden til Nettavisen.

FORNØYD MED DOMMEN: Politiadvokat Charlotte Visdal Benneche.

– Han vedtar dommen.

Politiet er godt fornøyd med at han er dømt i tråd med siktelsen.

– Han fikk én måned mindre enn det vi påsto. Dommen er et resultat av et godt samarbeid mellom Skatt øst og politiet, sier politiadvokat Charlotte Visdal Benneche til Nettavisen.

Hun presiserer at det er statsadvokaten som må godta dommen. Ankefristen er tre uker.

– Jeg kan ikke uttale meg uttale meg om ankespørsmålet siden det er statsadvokaten som skal vurdere det, fortsetter hun.

Politiet har frafalt flere av de mest alvorlige tiltalepunktene.

– Jeg erkjenner det som er gjort og legger meg helt flat, sa Sharif da han forklarte seg for dommeren forrige uke.

Den tidligere dekkbaronen skulle få dommen fredag morgen i en fremmøteforkynning klokken 10.00 i Nedre Romerike tingrett, men han møtte ikke selv.

Sharif skulle egentlig møtt i Nedre Romerike tingrett for å forkynt dommen klokken 10.00 fredag, men kom aldri.

Ønsket ikke rettssak

I dommen heter det:

«Retten vurderer på denne bakgrunn at både de subjektive og de objektive vilkår for straff er oppfylt hva gjelder alle postene i siktelsen. 

Siktede har samtykket i at saken blir avgjort ved tilståelsesdom. Retten finner at vilkårene for pådømmelse etter straffeprosessloven § 248 er til stede og at slik pådømmelse ikke er betenkelig. 

Siktede dømmes i samsvar med siktelsen.»

Opprinnelig nektet Sharif straffskyld i saken.

– Sharif erkjente straffskyld på dagen da han i avhør ble spurt om forholdene han i dag ble dømt for. Det han nektet på er henlagt. Min klient er således trodd fullt ut på sin forklaring, sier Elden.

Les også: Tommy Sharif kan slippe med 10 måneders fengsel

Den tidligere dekkbaronen fortalte også at han ikke ønsket en rettssak «med masse vitner og dokumenter».

Sharif fikk strafferabatt for å tilstå forholdene og for at saken har tatt lang tid.

Tommy Sharif (t.h.) møtte i Nedre Romerike tingrett sammen med sin forsvarer John Christian Elden forrige fredag. 

Fikk strafferabatt

I dommen heter det videre:

«I formildende retning har retten sett hen til at siktede har gitt en uforbeholden tilståelse (...). Tilståelsen har gitt en betydelig prosessøkonomisk besparelse. I tillegg til at saken kunne avgjøres ved tilståelsesdom, legger retten til grunn at siktedes erkjennelser i politiavhør må anses å ha lettet etterforskningen. 

Siktede har i tillegg samtykket til at beslag, som til sammen har en verdi på 1 425 500 kroner, utleveres til Skatt Øst for å dekke skattekravet i post I i siktelsen. Retten ser dette i sammenheng med hans erkjennelse. 

Tilståelsen skal etter rettens syn gi et fradrag i fengselsstraffen på 3 måneder. Retten har videre vurdert om det er grunnlag for bruk av samfunnsstraff eller deldom, men kommet til at straffen skal gjøres fullt ut ubetinget.»

Les også: Politiet fant Sharif-bil verdt «flere hundre tusen kroner»

I juni 2015 ble Tommy Sharif pågrepet, siktet for bounndragelse. Ni av hans selskaper ble slått konkurs og ifølge bostyrer Christian Lundin skyldte han over 90 millioner kroner.

Les også: Sharif ruller videre etter pågripelse av politiet

Nettavisen har vært i kontakt med Sharif, men han har ikke svart på våre henvendelser.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere

Mest lest