Tommy Steine nekter å betale for luksusbiler

NY RUNDE i RETTEN: Komiker Tommy Steine anker til Høyesterett.

NY RUNDE i RETTEN: Komiker Tommy Steine anker til Høyesterett. Foto: Foto: Brede Høgseth Wardrum/Arkivfoto (Romerikes Blad)

Nå anker komikeren saken til Høyesterett. – Retten misforsto hva bilene var verdt.

28.04.15 11:38

Komiker Tommy Steine ble i Eidsivating lagmannsrett dømt til å betale tilbake nesten 900.000 kroner til Santander Consumer Bank. Kravet var på om lag 1.1 millioner kroner.

Steine lånte penger av banken for å kjøpe to luksusbiler.

Da saken var oppe i tingretten i fjor, ble Steine helt frifunnet. Lagmannsretten kom derimot til en mellomløsning der begge parter er med på å dekke tapet.

Les mer: Steine dømt i lagmannsretten

Nå anker Tommy Steine saken til Høyesterett

– Grunnen til at saken havnet i rettsapparatet, er at banker som bruker bilforhandlere til å låne ut penger for seg, noen ganger står ansvarlige for tap som disse forhandlerne påfører kundene, sier komikerens advokat Jørgen Klaveness til Nettavisen.

Retten misforsto

Advokaten mener det som gjør Steines sak spesiell, er egentlig bare at hans tap ikke skyldes feil på bilene, men at han ble lurt til å kjøpe bilene ved hjelp av en prisgaranti som forhandleren ikke oppfylte.

– På samme måte som tingretten svarte lagmannsretten «ja» til at banken i prinsipp også kan hefte for slike garantier. Derfor er vi egentlig godt fornøyd med den juridiske delen av dommen, sier Klaveness.

Grunnen til at Steine likevel anker videre, er at advokaten mener lagmannsretten har tatt feil av et tall, og kommet til at Steine burde ha reagert på at han fikk for høy pris for innbyttebilene sine.

– Dette er et prinsipp det går an å ha forståelse for. I dette tilfellet ble resultatet likevel feil, fordi retten misforsto hva bilene var verdt. Den trodde at verdien var 52.000 kroner, mens virkeligheten, som banken også la til grunn, var at de var verdt 680.000 kroner, sier Jørgen Klaveness.

Det lagmannsretten egentlig sier, legger advokaten til, er at en bilkunde som får seks og en halv gang så mye for bilene sine som de er verdt, bør forstå at de er med på å lure den banken som finansierer handelen.

– Det ankesaken må avgjøre, er om det samme gjelder en bilkunde som får moderat overpris for innbyttebilene sine, i dette tilfellet om lag 35 prosent, sier Klaveness.

Advokat Lars Ivar Nyland representerer Santander.

– Vi mener lagmannsrettens dom i det vesentlige er korrekt, og har ingen øvrige kommentarer til Tommy Steines anke, skriver han i en E-post til Nettavisen.

Gikk konkurs

Lånet fra Santander ble brukt til å kjøpe to luksusbiler. Finansieringen var spesiell, med lav egenkapital og null avdrag det første året. I tillegg skal Steine ha fått lovnader fra bilselgeren om at hvis bilene ble solgt innen ett år, så ville salgsprisen dekke lånene.

(Saken fortsetter under bildet.)

TAR SAKEN TIL HØYESTERETT: – Det er opplagt at dommen ikke kan få bli stående, sier advokat Jørgen Klaveness. Foto: Tommy H. S. Brakstad

Avtalen virket perfekt, helt til Steine forsøkte å gjøre prisgarantien gjeldende. Da ble bilbutikken låst og bilselgeren forsvant.

Da Auto-Forum gikk konkurs sommeren 2013, sluttet Steine å betale ned billånene. Han mistet troen på at drammenserens bruktbilforretning kom til å gjøre opp avtalen.

Har du nyhetstips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag