Norske Tomra Systems tar fullstendig av på børsen etter at det ble kjent at EU vil gå hardt inn for å redusere plastforsøplingen.

EU la mandag frem forslag til et nytt direktiv som inkluderer forbud mot ting som q-tips og engangssugerør. Som en del av dette vil EU kraftig øke satsingen på innsamling av plastflasker.

Les også: EU vil forby q-tips, sugerør og plastbestikk

I artikkel 9 i forslaget til det nye direktivet fremgår det at EU vil sørge for 90 prosent av drikkeflasker blir returnert tilbake.

Det kan gjennomføres enten gjennom et pantesystem, slik vi har blant annet i Norge. Alternativt åpner EU for et system der produsentene får et «ansvar» for å hente plastflaskene inn på en annen måte.

Tomra er verdens største panteselskap, og alle nyheter om mer pant er svært godt nytt for selskapet. Aksjen steg 11,7 prosent på børsen mandag, etter at nyheten ble kjent mandag.

Les også: Britene vil innføre pant - Norske Tomra tar av på børsen

Elisabet Sandnes, IR-direktør i Tomra, bekrefter at plastdirektivet kan være svært godt nytt for selskapet.

- De er positive til innsamling av plast inkludert plastflasker, og det er positivt for oss at man nevner en panteordning, sier han til Nettavisen.

Hun sier at Tomra ikke bare kan håndtere drikkeflasker, men også annen type plast hvis det er ønskelig fra EUs side.

- Vi i Tomra vil posisjonere oss for å støtte opp mot en automatiserte løsninger med maskiner, og må jobbe for å være så relevante som mulig. Maskinene våre er fleksible til å ta alt fra tannkremtuber til shampoflasker og zaloflasker, sier Sandnes.

Per nå er det bare Sverige, Tyskland, Finland, Danmark, Litauen og Nederland i EU som har et pantesystem slik vi kjenner det i Norge. Krotia har også et pantesystem, men det har lite til felles med de andre systemene.

- De aller fleste land har ikke pant i EU. Storbritannia har dessuten sagt at de vil innføre det på et eller annet tidspunkt, sier Sandnes.

Analytiker Eivind Sars Veddeng, som dekker Tomra for Norges største melglerhus, DNB Markets, bekrefter at dette er svært godt nytt for Tomra.

- Ordlyden i direktivet var veldig positiv for pant. De vil kutte forsøplingen med plastflasker med 90 prosent og den letteste måten å gjøre det på er å innføre pant. Dette er veldig spennende, både for Tomra og for verden, sier analytiker Eivind Sars Veddeng i DNB Markets til Nettavisen.

Norge vil trolig også innføre reglene i henhold til EØS-avtalen.