*Nettavisen* Økonomi.

Tomra knuser forventningene

Foto: Scanpix (SCANPIX)

Panteselskapet tjente langt mer enn analytikerne trodde.

15.10.09 18:48

Tomra kommer med tall fra tredje kvartal etter børsslutt, torsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Selskapet, som er best kjent for sin produksjon av panteautomater, hadde en omsetningen på 856 millioner kroner, ned 11 prosent fra samme periode i fjor, sammenlignet med året før, korrigert for valutaendringer. Dette er på linke med det 853 millionene kroner i gjennomsnitt analytikerne ventet, ifølge TDN Finans.

Driftsresultatet endte på 132 millioner kroner, ned fra 137 millioner kroner i 2008, men hele 37,5 prosent bedre enn analytikerne forventet.

Tjener fett på pant
Pantesegmentet er fortsatt det viktigste for selskapet, og har styrket seg betraktelig siden i fjor. Omsetningen kom inn på 481 millioner kroner, opp fra 420 millioner kroner, mens driftsresultatet økte med vel 70 prosent til 129 millioner kroner.

Derimot var det verre stilt med mange av de andre segmentene.

Materialhåndteringssegmentets omsetning gikk ned til 236 millioner kroner, fra 274 millioner kroner. Selskapet tjener nesten ikke penger i segmentet lenger med et driftsresultat på kun 3 millioner kroner, ned mer enn 90 prosent. Segmentet for industriell prosessteknologi opplevde en tilsvarende tilbakegang, med et driftsresultat på 10 millioner kroner, mot 34 millioner kroner i samme periode i fjor.

Innsamlingssegmentet, som lager resirkuleringsløsninger for den britiske dagligvarekjempen Tesco mer enn doblet topplinjen til beskjedne 13 millioner kroner. Virksomheten går fortsatt med tap, men de 6 millionene i negativt driftsresultat er i det minste kun litt mer enn en fjerdedel av tapet i samme periode i 2008.

Valutarisiko
Tomra advarer i rapporten at styrkelsen til den norske kronen er negativt for konsernet, da de kun får om lag 5 prosent av inntjeningen i kroner. En ytterligere kronestyrkelse kan derfor bli et problem.

Tomra steg 0,36 prosent til 27,50 kroner på Oslo Børs, torsdag, i forkant av rapporten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag