*Nettavisen* Økonomi.

Topp-politiker sultet på sosialhjelp

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) vil øke minstesatsen for sosialhjelp. - Ingen klarer å leve på 4270 kroner i måneden. Det vet jeg, for jeg har prøvd, sier hun.

30.06.08 09:51

- Jeg vil sørge for at regjeringen ikke glemmer løftet fra Soria Moria om å heve den nasjonale veiledende normen, sier Andersen til TV 2 Nettavisen.

Det er opp til kommunene å bestemme hvor mye sosialstøtte deres innbyggere skal få, men myndighetene har gitt en nasjonal, veiledende norm for en minstesats på 4.270 kroner per måned.(Utgifter til strøm og husvære er trukket fra beløpet).

Måtte gi opp
Karin Andersen, som i flere perioder har kjempet en intens kamp på Stortinget mot fattigdom, mener at beløpet er alt for lavt. Hun bestemte seg for å prøve å leve på 4.720 kroner i måneden.

- Jeg har forsøkt å leve på livsoppholdssatsene, men jeg fikk det ikke til, sier hun.

Fiskepinner og grøt
Andersen spiste mye brød, grøt og fiskepinner under forsøket, uten at det kunne forhindre en bunnskrapt lommebok.

Løfter fra Jens
Da de rødgrønne la fram Soria Moria-erklæringen sa Jens Stoltenberg at den nye regjeringen skal utrydde fattigdom.

Men ni måneder senere viser nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) at mottakere av sosialhjelp har hatt et langt svakere inntekstvekst enn folk flest. Mens befolkningen generelt har hatt en realinntektsvekst på 25 prosent fra 1996 til 2004, har sosialhjelpsmottakere hatt en inntektsvekst på kun 15 prosent.

Sosialhjelpsmottakere hadde i 2004 et inntektsnivå som utgjorde 64 prosent av det generelle inntektsnivået i befolkningen. På midten av 1990-tallet var tilsvarende andel 69 prosent.

- Det er en tankevekker at jeg, som har tilgang på stortingsrestauranten, som jo ikke er verdens dyreste spisested, ikke klarte det. Jeg hadde også tilgang til internett der jeg kunne orientere meg om hvor det var billige tilbud, sier SV-eren som verken røyker eller drikker.

- Veldig usunn mat
Andersen erfarte også at det er så å si umulig for personer med dårlig råd å leve sunt.

- Jeg måtte knipe inn på sunn mat, som ofte er dyrere enn usunn mat. Det er jo ikke anbefalelsesverdig å leve på grøt og medisterkaker. Fem frukt eller grønnsaker om dagen, som helsemyndighetene anbefaler, fikk jeg heller ikke råd til, sier hun.

Andersen vet at hun nå for alvor har mulighet til å få gjennomslag for sin hjertesak. Det er nemlig nå regjeringen snekrer sammen statsbudsjettet som skal legges fram i oktober. Det blir det første statsbudsjettet som helt blir de rødgrønnes eget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Maner SV-ere tilkamp
Nå maner Andersen dessuten SV-ere landet over til å holde kommunene i ørene når det gjelder kampen mot fattigdom. Hun mener nemlig at kommunene sitter med mye av nøkkelen for å bekjempe fattigdommen.

- Kommunene har ansvaret for mange av de virkemidlene vi har. Det er de som bestemmer størrelsen på sosialhjelpen, og det er de som skal skaffe bolig til folk i en vanskelig situasjon, sier hun.

- Kommunene fikk 7,2 milliarder kroner mer i å rutte med da nasjonalbudsjettet ble justert i mai. Burde ikke dette allerede fått fart i sosialhjelpen i kommunene?

- Jo, jeg vet at mange kommuner er i stand til det, samtidig som noen kommuner har dårlig råd. Men vi må velge det som er viktigst. Sosialhjelpen kommer sjeldent på dagsorden fordi de folkevalgte ikke møter noe folkekrav om økt sosialhjelp.

- Høyresiden vil si at du nå syr puter under armene på folk. Vil ikke økte satser for sosialhjelp føre til at færre sosialhjelpbrukere satser på å komme ut i jobb?

- Nei, Konsekvensene av fattigdom er det motsatte av det vi ønsker, det at folk skal gjøre noe med sin egen situasjon. Du klarer ikke å være parat for arbeidslivet hvis du blir sosialt isolert. Folk må få lov til å bli tatt på alvor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.