NA24.no

Toppfart på børsen

Sist oppdatert:
Skyhøy oljepris sender Oslo Børs nær rekordhøyder.

Mandag ble en knallstart på uken for investorene på Oslo Børs. Hovedindeksen steg hele 1,38 prosent til 515,41 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Oslo Børs har ikke vært så høy siden midten av juli. Det var riktignok før den verste uroen knyttet til usikkerheten rundt de elendige lånebetalerne (subprime) florerte. Hovedindeksen har nå bare fattige 2 prosent unna toppnoteringen på 526,05 poeng fra 20. juli.

Omsetningsmessig ble det en dag på det jevne, da verdier for 14,5 milliarder kroner byttet eiere.

Siste for Statoil
StatoilHydro presenterte hvordan det gikk for Statoil i tredje kvartal. Resultatfremleggelsen var den siste til Statoil som et selvstedig selskap etter at selskapene fusjonerte første dagen i fjerde kvartal. I tredje kvartal satt Statoil igjen med 29,9 milliarder kroner før skatt, noe som lå rett over forventningene til analytikerne. Nettoresultatet endte på 10,7 milliarder kroner og ble dermed 700 millioner kroner bedre enn forventningene.

Oljeselskapet leverte et svakere resultat på driften enn forventet etter at de merker kostnadspresset samt noe svakere oppnådd gasspris i norske kroner. På toppen av det ble resultatet fra nedstrømsvirksomheten svakere. Selv om Statoil ikke maktet å innfri på driften virket markedet være fornøyd med tallene. Aksjen steg 2,30 prosent til 187 kroner etter at oljeprisen igjen var knallsterk.

Historisk oljedag
I oljemarkedet ble det en historisk dag. Desemberkontraktene for nordsjøolje var oppe i 90 dollar fatet mandag morgen. Aldri tidligere har frontkontrakten for «brent» vært høyere. Samme tendens er det også i USA der referanseoljen WTI passerte 93 dollar fatet for første gang.

Konflikten mellom Tyrkia og Irak har den siste uken sendt oljeprisen himmelhøyt. Samtidig har delvis av produksjonen i Mexicogolfen blitt midlertidig nedstengt etter at et uvær truer installasjonene. På toppen av det hele er det bekymringer for at det ikke er tilstrekkelig olje i de amerikanske lagrene for å dekke opp for vinteretterspørselen. Svak dollar bidrar også til oppgang i råvaremarkedet.

Meglerhuset JP Morgan har sett nærmere på gruvesektoren og venter at nye oppturer kan komme for aksjene. Samtidig har de gått sett nærmere på metallaksjene i Europa og hever Norsk Hydro til 92,39 kroner fra sitt opprinnelige kursmål på 90,54 kroner. Innstillingen til nytt styre i Norsk Hydro ble også klart mandag. Selskapet har siden bråket rundt toppledelsens opsjoner vært på jakt etter ny styreleder. Drevet av sterke råvareprisen endte Hydro-aksjen opp 1,35 prosent til 82,60 kroner. Tirsdag legger Hydro frem sine resultat for tredje kvartal.

Juling for Acta
Interessen for fondsselgerne i Acta var også upåklagelig mandag. Aksjen har fått juling etter at de i begynnelsen av oktober overraskende sendte ut et resultatvarsel. Stor kjøpsinteresse fra meglerhusene DnB Nor Markets og Pareto sendte aksjen opp 12,06 prosent til 22,30 kroner. De to sto bak henholdsvis 31,6 og 28,9 prosent av nettokjøpene.

Golden Ocean Group ble løftet 8,07 prosent til 44,20 kroner etter at tørrbulkrederiet kunne melde at de har kjøpt nybyggskontrakter på åtte skip. Finansieringen vil skje ved salg av eldre bulkskip som fra driften. Ratene i tørrbulkmarkedet så vidt ifølge Baltic Dry Index.

Soloppgangen er ikke slutt for REC. Aksjen klatret 5,38 prosent til 274 kroner. Meglerhusene Nordea og UBS var de største nettokjøperne. REC presenterte fredag sitt resultat for tredje kvartal og selv om de ikke klarte innfri forventningene kunne selskapet presentere planene om å bygge en ny stor fabrikk i Singapore. De fikk også tildelt en storkontrakt verdt over 5 milliarder kroner.

Marine Farms ble en av taperne da aksjen falt 9,89 prosent til 25,50 kroner. Tandberg Storeage ble nedgradert av DnB Nor Markets. Meglerhuset har nå jekket ned kursmålet til 2,8 kroner fra 3,5 kroner og har justert anbefalingen til hold fra kjøp. Aksjen falt 8,15 kroner til 2,14 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere