Topplege solgte narkoresepter

Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Legen, som var blant de mest populære i Oslo, solgte resepter på narkotiske stoffer til sine klienter.

08.09.10 11:07

Den 47 år gamle legen hadde en populær legepraksis midt i Oslo sentrum. På tidligere lister over de mest populære fastlegene, var han blant de fastlegene med aller flest pasienter.

I dag står det på døra til legekontoret at kontoret er «stengt på grunn av ferie», og inventaret innenfor vinduene vitner om at han ikke kommer tilbake med det første.

Sannheten er at legen ikke er syk, men har mistet bevillingen og ikke lenger praktiserer som lege. Lenge satt han også varetektsfengslet i straffesaken som kommer for Oslo tingrett i oktober.

Stor praksis
- Han hadde en kjempestor praksis, og vi hadde få klager. Folk var tydeligvis fornøyde, sier fylkeslege Petter Schou i Oslo til Nettavisen. Schou sier at helsetilsynet hadde likevel tilsynssak på legen der de kontrollerte journalføring og hygieniske forhold. I tillegg mistenkte man at hans kone eller ekskone praktiserte som lege uten autorisasjon.

Samtidig som helsetilsynet studerte mannens praksis, gikk også politiet ham i sømmene.

Nå er han tiltalt for å ha skrevet ut resepter på narkotiske legemidler til pasienter, og tatt betaling som «oversted egenandel eller annen rimelig betaling» i følge påtalemyndigheten.

Tusenvis av tabletter
Tiltalen mot legen omfatter blant annet salg av resepter til to personer i 2006. Påtalemyndigheten har tiltalt mannen for grov korrupsjon med en strafferamme på 10 års fengsel. Ifølge tiltalen skal mannen ha mottatt større pengebeløp for å gi de to kvinnene resepter på:

-9900 tabletter Paralgin forte
-2490 tabletter Sobril
-3040 tabletter Zopiclone
-2225 tabletter Valium

Dette er populære medisiner blant misbrukere, og omsettes lett på gata i Oslo. Paralgin forte er et vanedannende smertestillende middel. Sobril og valium er et beroligende preparat, mens zopiclone er et sovemiddel. Disse medikamentene er alle såkalte b-preparater som leger må ha dispensasjon for å skrive ut resepter på.

- Press
Mannens advokat, Morten Furuholmen, sier at 47-åringen erkjenner delvis skyld for disse anklagepunktene, men påpeker at han mener reaksjonene mot legen har vært alt for strenge. Mannen har i dag mistet legebevillingen.

- Han hadde mange vanskelige og krevende klienter. Overfor noen av disse kan det ha skjedd ting det er riktig å rette kritikk mot, men disse to som er plukket ut var bare en promille av en stor pasientmasse, sier Furuholmen.

- Helt uforenelig

- Hvis anklagene mot ham er riktig, så er det helt uforenelig med legegjerningen,sier fylkeslege Petter Schou. Hver år mister leger enten legebevillingen eller retten til å rekvirere A- og B-preparater. Schou sier at det er flere årsaker til at leger har en uforsvarlig rekvireringspraksis. Noen blir presset til å skrive ut resepter på vanedannende medikamenter av pasienter eller familiemedlemmer. Andre utøver dårlig skjønn og gir sine pasienter for mye slike stoffer, mens andre igjen ønsker å hjelpe narkomane ved å skrive ut det de trenger.

- Så har du de som pusher dop i hvit frakk, og dem liker vi særdeles dårlig, sier Schou. Statisikken viser derimot at dette ikke er et stort problem. I fjor mister tre leger rekvireringsretten, mens åtte mistet den i 2008. Hvis en lege selger narkoresepter vil det være en atferd som fører til tap av autorisasjon. Blant de 28 legene som av en eller annen grunn mistet sin autorisasjon i 2009, mistet tre leger den på grunn av «atferd». 10 av de 28 legene mistet derimot autorisasjonen på grunn av egen rusavhengighet, viser statitsikk fra Statens helsetilsyn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag