NA24.no

Toppmøte om boligtrøbbel

Sist oppdatert:
Norges svar på subprime sender unge i gjeldsfella.

Lavinnskuddsboliger blir i mediene ofte kalt Norges svar på subprime. Kommunalministeren har nå tatt mediekritikken på alvor og innkalt til møte om denne borettslagsformen.

NA24 - din næringslivsavis

- Jeg kan bekrefte at vi skal være med på møtet, sier Kredittilsynets sjef Bjørn Skogstad Aamo til NA24. Han ønsker imidlertid ikke å kommentere sakene før møtet har funnet sted.

Bekymret for riper i lakken
Klokken 1130 i dag møtes Barne- og likestillingsdepartementet, Finansdepartementet, Justisdepartementet, Kredittilsynet, Husbanken, Forbrukerrådet, Forbrukerombudet og NBBL (Norsk Boligbyggelag) hos kommunalministeren.

Alle er invitert for å komme med forslag og bidrag til hvordan man skal løse problemer med denne borettsformen.

- Vi må svinge oss rundt og se hvordan vi vurderer situasjon og hvilke tiltak vi kan ønske oss, sa NBBL-direktør Tore Johannesen til NA24 i forrige uke.

NBBL er svært bekymret for borettslagenes gode navn og rykte. Selv om Johannesen mener mye av problemet har løst seg selv, både ved at useriøse aktører har trukket seg ut av et stagnerende marked og ved at den økte renten gjør det umulig å skjule kostnadene i slike prosjekter i dag, kan han være med å diskutere om det skal stilles strengere krav til å forme borettslag.

- Skvetter sølevann
- Det hadde ikke vært oss imot om det ble satt i gang tiltak som gjorde det vanskelig for pengeflytterne å være med å skvette sølevann på borettslagsformen, sier Johannesen. Han hevder borettslagene er den overlegne sameiereformen i konsentrert bebyggelse.

En rekke tiltak har blitt foreslått:

Stortingsrepresentant Heikki Holmås har foreslått et forbud mot avdragsfrihet. Storparten av lavinnskuddsboligene opererer med flere års avdragsfrihet på lånet. Noen kan mene at dette bidrar til å holde en kunstig lav pris på utgiftene når boligene selges for første gang.

Forbrukerrådet vurderer om det kan være lurt å kikke mot Sverige. Der er det strengere regler til hva du må gjøre for å få lov til å opprette borettslag. Det var etter at den nye borettslagsloven kom i august 2005 at nye aktører slapp inn i dette markedet. Sannsynligvis har dette vært med på å skru prisen svært høyt opp. I Sverige må det settes opp følsomhetsanalyse ved ulike rentescenarier som skal gås gjennom av to uavhengige kontrollinstanser.

Det er også ventet at Husbankens rolle blir diskutert. Husbanken har vært med å finansiere mange av de nye lavinnskuddsboligene. NBBL er blant dem som foreslår at Husbanken skal få mer makt.

Lovendring
Forbrukerrådet mener man må vurdere om borettslagsloven av 2005 fikk utilsiktede konsekvenser.

Ikke minst har det fra flere hold blitt krevd at Kommunaldepartementet viser til dagens situasjon når det kommenterer problemer ved lavinnskuddsboliger og at Kleppa slutter å vise til NBBLs rapport om denne boformen fra 2006.

Poenget med møtet er å lande på flere forslag til tiltak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere