*Nettavisen* Økonomi.

Toppsjefens sure spilltap

Paul Chaffey har tapt en halv million på Funcom.

07.04.09 14:00

Spillselskapet Funcom, kjent for dataspillet Age of Conan, har i løpet av kort tid gått fra å være en taperaksje til å bli en vinneraksje.

NA24 - din næringslivsavis

Mandag klatret Funcom-aksjen med hele 42,52 prosent til seks kroner, noe som gjorde at selskapet ble den store børsvinneren. Som en følge av den kraftige oppgangen har selskapet doblet seg i verdi siden starten av året.

Likevel er det mange som ikke hopper i taket av den grunn. Kurshistorikken til selskapet er nemlig ikke svært lystig lesning dersom man ser ett år tilbake i tid.

For ni måneder siden ble aksjen handlet på nivåer rundt 55 kroner. Det fortoner seg nå som en fjern drøm for mange av dagens aksjonærer.

Eks-SVer med spilletap
Blant dem er Paul Chaffey, direktør i Abelia og tidligere stortingspolitiker for SV.

- Jeg eier 30.000 aksjer i Funcom, og halvparten er kjøpt før lanseringen av Funcom, mens den siste halvparten er kjøpt i etterkant – da kursen hadde gått kraftig ned, sier Chaffey til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: André Clark Utvik

Det siste året har aksjekursen fullstendig kollapset, noe som har gjort at selskapet har gått fra å være verdt milliarder til dagens markedsverdi på omtrent 300 millioner kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Slik kursen har utviklet seg er det neppe mulighet for å hente alt det tapte igjen nå, fortsetter NHO-direktøren.

- Spiller du Age of Conan selv?

- Jeg spiller dataspill, men dette er ikke helt min sjanger. Det er litt for mye voldelig rollespill for meg. Men jeg er fascinert av hvordan dette fungerer som en finansieringsmodell. Man betaler for et abonnement som gir deg tilgang til et samfunn du selv er med på å utvikle i stedet for å betale en gang for noe som alt for lett kan piratkopieres.

- Hva synes du om aksjekursutviklingen?

- Jeg er av de som mener at markedet alltid har rett, og dagens kurs er markedsverdien på aksjene. Man skal være forberedt på å tape alt, i hvert fall i denne type selskaper, sier Chaffey.

- Jeg har råd til å tape pengene, men det er jo surt å tape penger og i etterpåklokskapens klare lys er det jo lett å se at man burde latt være å kjøpe aksjene.

Som leder for Abelia har Chaffey meninger om kunnskapsintensive selskaper og satsingen på ny teknologi i Norge. Og i så måte er NHO-direktøren imponert over Funcom.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Funcom)

- Funcom er et eksempel på at det er mulig å få frem et internasjonalt selskap i Norge.

- Personlig er jeg fascinert av spillteknologien. Dette er en teknologi som har stor verdi også utenfor spillbransjen, for eksempel til opplæring. Klarer selskapene å utvide horisonten og bli gode også på dette vil man ha mulighet til å skape et større selskap.

- Fluktbegrensning
Fredrik Thoresen, analytiker i DnB Nor Markets er heller ikke overbevist om at Funcom skal opp igjen til noen høyder.

- Tiltakene den siste tiden handler om å begrense frafallet av spillere, sier Thoresen til NA24.

DnB Nor Markets har en hold-anbefaling på aksjen, og i en analyse fra februar skriver meglerhuset at 2009 kommer til å bli et vanskelig år for Funcom med tanke på å finansiere det neste spillet.

Det er spillet «The Secret World» som nå ligger i pipelinen til Funcom. I likhet med lanseringen av Age of Conan, som ble en massiv markedsføringsuksess, ligger Funcom an til å få mye PR rundt lanseringen av det nye spillet. Men det er et stykke derfra til å tjene penger på det - noe som er en erfaring selskapet har måttet ta med seg fra Age of Conan.

2008 endte med et underskudd på 33,9 millioner dollar etter skatt. Ved årsskiftet hadde selskapet 39,4 millioner dollar i kontanter.

Klokken 15 legger selskapet frem sitt neste spill, The Secret World.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.