NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
(Scanpix)

Toppsjefer vil jobbe for én dollar

Sist oppdatert:
Toppsjefene i de kriserammede amerikanske bilgigantene vil jobbe gratis neste år.

De tre kriserammede amerikanske bilgigantene Ford, GM og Chrysler ber om til sammen hele 240 milliarder kroner i lån av amerikanske myndigheter for å overleve.

NA24 – din næringslivsavis

Drastiske kostnadskutt, redusere gjeld og investeringer i grønnere teknologi er kjernen i forslagene fra de tre gigantene hjemmehørende i Detroit.

Jobbe for én dollar
For å gjøre forslaget mer spiselig for Kongressen tilbyr de tre toppsjefene seg å jobbe for én dollar neste år, ifølge BBC World. Ford tilbyr seg også å selge alle fem av selskapets privatfly. Ford varslet også denne uken salg av Volvo for å få det skadeskutte selskapet på rett kjøl. Den amerikanske opinionen ble ikke bedre stemt mot den forrige bønnen om redningspakke for bilgigantene, da de tre toppsjefene fløy til Washington med hvert sitt privatfly.

Bilsalget til de tre gigantene har stupt etter at finanskrisen for fult har veltet over i realøkonomien i USA.

Chrysler hardest rammet
Verst rammet i november er Chrysler med et fall i salget på hele 47 prosent. GM følger hakk i hæl med en nedgang på 41 prosent, mens Ford klarte seg «bedre» med en reduksjon på 31 prosent.

GM trenger 12 milliarder dollar (85 milliarder kroner) for å hjelpe selskapet å overleve, med en mulig utvidelse på seks milliarder dollar, mens Ford ber om ni milliarder dollar i et brolån som selskapet håper det ikke blir nødvendig å benytte seg av.

Chrysler trenger syv milliarder dollar for å overleve.

Trenger 30 milliarder i desember
Hvis GM får lånet innvilget lånene, vil selskapet allerede denne måneden trekke fire milliarder dollar av lånet, rundt 28,3 milliarder kroner etter dagens kurs. Tilbakebetalingen skal begynne i 2011. Selskapet har varslet at det kan renne tom for penger allerede innen et par uker, hvis ikke denne redningspakken kommer på plass. Det er altfor lenge å vente til 20. Januar da Barack Obama inntar Det ovale kontor.

Analytikere regner Chrysler som det mest utsatte selskapet av de tre, mens GM regnes som for stort til at myndighetene lar det går over ende.

Det skal være ytterligere høringer i Kongressen om denne redningsplanen senere i uken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere