*Nettavisen* Økonomi.

Tore Sandberg får pris

Foto: Meek, Tore (SCANPIX)

Får rettssikkerhetsprisen for økt oppmerksomhet på etterforskningsmetoder

Privatetterforsker, journalist og forfatter Tore Sandberg er tildelt Rettssikkerhetsprisen 2011 av Norges Juristforbund. Prisen er på kr 50 000,- og deles ut på Juristforbundets Rettssikkerhetskonferanse 20. oktober.

Tore Sandberg får prisen for sitt arbeid med å få gjenopptatt flere tunge straffesaker som har endt med frifinnelse. Han har stått på og aldri gitt seg, til tross for debatt om så vel hans egen person som sakene han har engasjert seg i.

Prisvinnerens innsats gjennom en årrekke har vært avgjørende for gjenopptakelse av flere tunge straffesaker med frifinnelse som resultat. Dette gjelder bl.a. både Liland- og Moen-sakene. Stortingets granskingsutvalg etter Liland-saken slår fast at Liland neppe ville blitt frifunnet uten innsatsen til prisvinneren og en annen privatetterforsker, skriver blant annet juryen i sin begrunnelse.

Les Juryens begrunnelse her

Sandbergs arbeid har bidratt til økt oppmerksomhet på de særskilte utfordringene som knytter seg til politiets etterforskningsmetoder når psykisk utviklingshemmede er mistenkt for alvorlige forbrytelser.

Juryen vil også understreke at prisvinneren gjennom sitt arbeid har avdekket en svakhet ved rettssikkerheten i norske rettssaler. Dette gjelder den fortsatte mangel på lydopptak av rettsforhandlingene i de aller fleste domstoler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.