NA24.no

Torghatten-salg dekker oppdrettssluk

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Paul Birger Torgnes selger Torghatten-aksjer for å kunne fortsette oppdrettsinvesteringene.

Den tidligere toppsjefen og gründeren i oppdrettskonsernet Fjord Seafood, Paul Birger Torgnes, pøser mer midler inn i bransjen hvor han for noen år siden var høyt profilert.

Dette gjør at han gjennom familieselskapet Torgnes AS, hvor han har frigjort knappe 90 millioner kroner ved salg av aksjer i ferge- og kollektivkonsernet Torghatten de siste par dagene.

Selger aksjer
Ifølge en innsidesalgsmelding sendt ut av Torgnes AS, så har selskapet i onsdag solgt 498.000 aksjer i Torghatten ASA til kurs 100 kroner. Dette kommer i tillegg til at Torgnes også solgt 400.000 aksjer i Torghatten i forbindelse med vedtaket om tilbakekjøp av aksjer i kollektivkonsernet. Disse aksjene solgt Torgnes til Torghatten på kurs 95 kroner tidligere denne uken.

I torsdagens innsidemelding, skriver Torgnes at salget skjer i forbindelse med en restrukturering av Torgnes-konsernet. Provenyet fra salgene vil i hovedsak gå til investeringer i marin virksomhet, opplyser selskapet. Dette er sammen med eierskapet i Torghatten og eiendomsutvikling hovedvirksomheten i Torgnes-konsernet.

Paul Birger Torgnes eier indirekte 80 prosent av Torgnes AS, mens sønnen Karl Johann Torgnes eier de resterende 20 prosentene. Etter salget sitter Torgnes igjen med 662.632 aksjer i Torghatten, hvor han også er styreleder.

Mer til Fjord Marin
Torgnes med datterselskaper eier totalt knappe 96,2 prosent av aksjene i oppdrettskonsernet Fjord Marin Holding ASA, som i sin tid ble skilt ut av Fjord Seafood. Torgnes kjøpt Fjord Seafoods eierpost på 34 prosent i Fjord Marin i 2004, samme året som han trakk seg helt ut av ledelsen i Fjord Seafood.

Det har blitt gjort investeringer i flere runder i Fjord Marin siden Torgnes tok over kontrollen, senest onsdag ble det registrert gjennomført en emisjon i selskapet på 40 millioner kroner.

Fjord Marin har imidlertid ikke vist annet enn økende underskudd de siste årene. Senest i fjor viste bunnlinjen minus 42,7 millioner kroner etter salgsinntekter på 17,8 millioner kroner fra oppdrettsvirksomheten som er konsentrert rundt torsk i Norge og Seabass og Seabream i Tyrkia. Virksomheten i Tyrkia eies med 38,5 prosent etter at Fjord Marin ble vannet ut i en emisjon i 2008.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere