NA24.no

Torpederer CO2-kritikere

Sist oppdatert:
Forskerne har funnet nye bevis for at vi ikke kommer utenom de menneskeskapte klimaendringene.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

En gruppe forskere ved det britiske Lancaster Universitetet har funnet ytterligere bevis for at den moderne klimaendringen ikke kan være forårsaket av endringer i solens aktivitet. Det siste har vært en vanlig teori blant klimaskeptikere. Ideen er at variasjonene i solaktiviteten påvirker intensiteten i den kosmiske strålingen.

NA24 - din næringslivsavis

NA24 har tidligere skrevet om den norske førsteamanuensis Tom V. Segalstad ved Universitetet i Oslo, som mener at Jens Stoltenberg og FNs klimapanel er på bærtur. Hans tanker var rundt CO2-debatten.

Les saken her: - En politisk miljøbløff

Ingen sammenheng
Forskerne ved Lancaster-universitetet sier til BBC at deres funn viser at det ikke er noen signifikant link mellom solbanen og skyene, og dermed jordens temperatur. Forskerne ved universitetet begynte å sjekke forholdet etter rapporten fra den danske forskeren Henrik Svensmark ved det danske nasjonale romsenteret. Svensmarks ideer formet kjernen i den kontroversielle dokumentaren «Den store globale oppvarmingssvindelen».

Kosmiske stråler reflekteres bort fra jorden på grunn av magnetfeltet, og gjennom solvinder strømmer elektrisk ladede artikler som kommer fra solen. Svensmarks hypotese er at når solvindene er svake vil mer kosmisk stråling nå jorden, noe som forårsaker ladede partikler i atmosfæren, og gir flere skyer og kaldere klima. Planeten varmes opp når solvindene er sterke.

De britiske forskerne sjekket Svensmarks teori ved å måle økning i skyer i områder med sterk stråling. Forskerne fant imidlertid ingen sammenheng, og mener derfor at Svensmarks teori ikke holder vann.

Avviser anklager
Svensmark selv sier til BBC at funnene til Lancaster-universitetet gjøres i for liten målestokk. Dermed blir ikke målingene riktig.

Det er imidlertid flere forskere som nå har gjort funn som angivelig slår bena under den danske forskerens teorier, skriver BBC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere