NA24.no

Torstein kjøper én leilighet i måneden

Torstein Sæthre kjøper ikke oppussingsobjekter. Her er han på visning i C. Sundts gate.
Torstein Sæthre kjøper ikke oppussingsobjekter. Her er han på visning i C. Sundts gate. Foto: Anders Kjølen (Bergensavisen)
Sist oppdatert:
- Jeg får ikke dårlig samvittighet.

- Det handler ikke om å ta fra noen muligheten til å kjøpe bolig, men for meg å plassere pengene, sier Torstein Sæthre som kjøper én leilighet i snitt hver måned i Bergen.

Siden januar har Torstein Sæthre kjøpt én leilighet i snitt hver måned, skriver Bergensavisen. Og flere skal det bli. I fjor solgte Torstein Sæthre parkettfirmaet sitt. Pengene han satt igjen med har han plassert i boligmarkedet.

Kun leiligheter i Bergen sentrum
I januar begynte han å kjøpe opp små sentrumsleiligheter som han leier ut. Han eier nå seks leiligheter, men innen året er omme regner han med å komme opp i ni.

- Får du dårlig samvittighet når du møter unge førstegangskjøpere på visning?

- Nei, jeg gjør ikke det. Jeg har jobbet hardt så lenge, og har vært førstegangskjøper selv. Det handler ikke om å ta fra noen muligheten til å kjøpe bolig, men for meg å plassere pengene, sier Sæthre.

- Så det er ikke så positivt å møte deg på visning?

- Nei, det er det så klart ikke, hvis jeg har bestemt meg. Men jeg kjøper ikke alt. Det er mye jeg mener går mye høyere enn det burde, sier han.

Kjøper ikke alt
BA møter ham på visning i C. Sundts gate. En 48 kvadratmeter stor leilighet gikk for 3 millioner kroner, 500.000 kroner over takst. Det mener han ble for mye. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Torstein Sæthre solgte firmaet og plasserer pengene i sentrumsleiligheter.


Til og med megleren kjenner Sæthre igjen.

Sæthre er ikke opptatt av leieinntektene. Han mener det ikke er så stor forskjell på det og rentene han ville fått om pengene stod i banken.

- Jeg er blitt pensjonist og vil ha minst mulig å gjøre. Skulle jeg investert i aksjer, hadde det krevd veldig mye jobb.

Han kjøper ikke oppussingsobjekter eller veldig dyre leiligheter.

Langsiktig investering
Han mener det er en sikker måte å plassere formuen sin på.

- Jeg ville ikke kjøpt for å selge igjen om to år. Har du god tid, vil du ikke tape noe.

På spørsmål om han er en boligspekulant, svarer Sæthre:

- Jeg er i hvert fall ikke blant dem som skal ha mest mulig penger og putte flest mulig folk inn i en leilighet, sier han.

- Idioti å sette pengene i banken nå
Økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole, mener det kan være lurt å investere i boligmarkedet, dersom man har penger til overs.

Han tror også at den lave renten vil bli værende lenge, og at det derfor kan være lurt å putte pengene i bolig, eller andre steder enn i banken.

- Når renten er så lav som den er nå, ville det nesten vært idioti å plassere pengene i banken, sier han.

Burde begynt før
Når han får høre om Torstein Sæthre som begynte å investere i boligmarkedet først i januar i år, sier Grytten at han kanskje burde ha begynt litt før.

- Hvis vi ser fra 1993 og utover, er det ingen tvil om at boliginvesteringer har vært lurt. Men jeg tror nok ikke han kommer til å være maksimalt heldig, ettersom han startet i januar, sier Grytten. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Torstein Sæthre sier at det ikke er positivt for førstegangskjøpere å møte ham på visning. - I hvert fall ikke om jeg har bestemt meg, sier han.


Han mener at dersom man har et langsiktig perspektiv, vil man komme helt greit ut av det ved å plassere pengene i boligmarkedet.

- Men jeg tror ikke boliginvesteringer kommer til å være like lønnsomt i fremtiden, slik som det har vært. Det vil jo svinge. Om man ser på avkastningen før 1993, så var ikke den så veldig høy, sier Grytten.

Bolig nedprioritert
På spørsmål om hva økonomiprofessoren ville gjort selv, om han hadde noen penger han skulle ha plassert, svarer han:

- Jeg ville nok sett på obligasjoner og kanskje sett litt på aksjer. Bolig er absolutt et alternativ, men det ville nok blitt litt nedprioritert akkurat nå, sier han.

Les flerer saker i Bergensavisen


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere