NA24.no

Totalt mislykket Skagen-boikott

Sist oppdatert:
Skagen Fondene kan peke nese til fagforeningstopp etter oppfordring om boikott.

Boikottoppfordringen fra leder i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund Tore Eugen Kvalheim ser ikke ut til å ha gjort inntrykk på så mange av forbundets over 200.000 medlemmer. Skagen Fondene var nemlig det fondet som fikk flest nye kunder i august.

Fondet hadde en nettotegning på 2,5 milliarder i august, og når samlet nettotegning var på 1,6 milliarder sier det litt om at Skagen Fondene dro med seg fondsbransjen opp i august. De fleste andre forvalterne hadde negativ nettotegning, altså flere kunder som solgte andeler enn kjøpte.

NA24 - din næringslivsavis

YS-sjefen reagerte spontant på porteføljeforvalter Kristian Falnes utsagn om at Skagen kom til å selge seg ut av statsdominerte selskaper dersom regjeringen fortsatte å presse ned lederlønningene eller opptrer på samme måte som i Hydro-saken i fremtiden.

- Vi bruker vår forbrukermakt i altfor liten grad i Norge. Falnes sier jo egentlig at hvis staten fortsetter å være aktiv, vil Skagen Fondene trekke seg ut av statsdominerte selskaper. Da bør våre medlemmer svare med å trekke ut sine sparepenger av Skagen Fondene, sa YS-leder Tore Eugen Kvalheim til DN i midten av august.

- Ment som en oppfordring
- Det var aller mest ment som en oppfordring til å bruke den anledningen til å si fra om at YS mener det bør være en sammenheng mellom hva topplederne tjener og hva vanlige arbeidstakere har i lønn, sier Kvalheim til NA24.

- Det budskapet synes jeg har kommet tydelig frem, legger han til.

- Skapte debatt
Kvalheim mener at Skagen, i debatten som fulgte av boikottoppfordringen, modererte sine uttalelser og sa at de var et ansvarlig forvaltningsselskap med etiske retningslinjer. Da mener YS-lederen at han har oppnådd noe av det som var hans intensjon. Kvalheim forteller at han også fikk flere e-poster fra andelseiere i Skagen som stilte forvaltningsselskapet til veggs.

- Jeg fornøyd med at jeg skapte en debatt rundt dette, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere