NA24.no

Toyoda overtar i Toyota

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Barnebarnet til bilkjempens grunnleger skal lede selskapet gjennom krisen.

Den japanske bilkjempen Toyota Motor, som i fjor opplevde sin første nedgang i salget på 10 år, har utnevnt ny konsernsjef.

NA24 - din næringslivsavis

Arving
Akio Toyoda, som er barnebarn av konsernets grunnlegger Kiichiro Toyoda, overtar ledelsen etter Katsuaki Watanabe i juni i år. Watanabe har ledet selskapet gjennom finanskrisen, og måtte rapportere om en salgsnedgang på 4 prosent i 2008. Totalt solgte konsernet 8.792.000 kjøretøy.

Toyoda er det det første medlemmet av grunnleggerne av konsernet til som inntar sjefsrollen siden 1995, og han overtar konsernet i det det ventes å rapportere sitt første negative driftsresultat på 71 år, ifølge Bloomberg News.

- Toyoda er den beste til å lede bilprodusenten. Moralen i selskapet er lav og det at et familiemedlem er tilbake i førersetet vil hjelpe selskapet gjennom krisen, sier adm. direktør Hitoshi Yamamoto i Fortis Asset Management Japan til Bloomberg News.

Markeder i krise
52-årige Toyoda overtar i det selskapets to viktigste markeder, USA og Japan er i økonomisk kriser. Toyota er tvunget til å redusere lagerbeholdningen ved å stoppe produksjonen, og selskapet planlegger å kutte minst 5.000 midlertidige ansatte i de to landene. Bilomsetningen i USA er forventet å falle til mellom 10 og 10,5 millioner kjøretøy i år, noe som er det laveste nivået på 27 år. i 2008 ble det solgt 13,2 millioner kjøretøy i USA, ifølge IHS Global Insight.

Salget av Toyota og Lexus falt 13 prosent til 2,44 millioner kjøretøy i Nord-Amerika i fjor. I Europa falt omsetningen med 10 prosent til 1,12 millioner enheter. Kina og Midtøsten var områdene med best utvikling i fjor. I Kina økte salget med 17 prosent til 585.000 enheter, mens omsetningen i Midtøsten økte med 22 prosent til 59.000 enheter.

Større enn GM?
Onsdag 21. januar rapporterer det som har vært verdens største bilprodusent i 77 år, General Motors, omsetningen for 2008. I 2007 ble Toyotas salg overgått av GM med 3.100 kjøretøy, mens Toyota i de ni første månedene i fjor hadde et forsprang på GM med 395.000 kjøretøy.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere