NA24.no

Tør du lande her?

Sist oppdatert:
Før man har landet i Las Vegas har man oddsen mot seg. Flyplassen er nemlig USAs farligste.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Mange passasjerer er bekymret for at flyet skal stupdykke og krasje, men det er mye farligere å lette og lande enn det er å fly viser amerikansk luftfartsstatistikk.

NA24 - din næringslivsavis

Listemesteren Forbes har med sin egen vurdering av USAs farligste flyplasser kommet frem til at Las Vegas flyplass bør få den tvilsomme æren det er å toppe denne listen.

Magasinet har gjennomgått statistikkene, til luftfartsmyndighetene FAA siden 11. september 2001, som viser ulykker, nestenulykker og nære ved å være ulykkessituasjoner.

Ikke så farlig i lufta
Informasjonen de har basert listen på stammer fra 452 flyplasser, og det skal ha vært tatt hensyn til flyplassenes størrelse, antallet lettinger og landinger, og alvorlighetsgraden i ulykkene.

Siden 2001 har 108 personer omkommet ved at fly har kjørt inn på rullebanen i det andre fly enten skal ta av eller lande. Ytterligere tall viser at flere hundre nestenulykker, mindre enn åtte sekunder fra kollisjon, har oppstått i den samme perioden. Selv om det er en forsvinnende liten del av flyene på flyplassen som befinner seg i nærheten av rullebanene på samme tid er dette det farligste med hele flyturen. Ulykkene forklares med dårlig vær, dårlige rullebaner, trengsel av passasjerer og pilotfeil. Antallet rullebaneuhell har steget med 37 prosent i USA siden 1995, og i fjor var det 330 stykker.

Det var slik 118 personer omkom da et SAS-fly under start i tåke krasjet med et mindre privatfly på Linate-flyplassen i Milano i oktober 2001.

Las Vegas topper
Enda farligere blir det dermed når rullebanene er relativt små, men trengselen fra passasjerer som skal til og fra flyet er forholdsvis mange. Akkurat slik er det på flyplassen North Las Vegas som har hatt 63 rullebaneuhell siden 2001, som igjen har resultert i seks dødsfall. Denne flyplassen fungerer som en avlastningsflyplass til storbyen Las Vegas og er kåret til USAs farligste flyplass av Forbes.

Las Vegas trekker til seg tusenvis av gamblingkåte turister.
Las Vegas trekker til seg tusenvis av gamblingkåte turister.

Derimot er noen av de største og mest besøkte flyplassene i USA som JFK og LaGuardia i New York ikke med på listen. Men størrelse kan også være et problem. Ifølge FAA har det vært 49 kollisjoner eller nesten-kollisjoner, og to dødsfall, på den internasjonale flyplassen Phoenix Sky Harbor. På denne lander det nesten en halv million fly hvert år.

De farligste flyplassene er:
1. North Las Vegas

2. Charlotte Douglas International

3. Long Beach, Californien

4. Phoenix Sky Harbor International

5. Los Angeles International

6. Boston-Logan International

7. Newark International

8. Chicago-O’Hare International

9. Philadelphia International

10. Daytona Beach

11. Chicago Midway International

12 Fort Lauderdale Hollywood International

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere