NA24.no

Tre år etter at han kjøpte huset, oppdaget Lars Einar skadene

STORE BRANNSKADER: Slik så det ut bak veggene i boligen Lars Einar Bergh kjøpte fra Forsvarsbygg.
STORE BRANNSKADER: Slik så det ut bak veggene i boligen Lars Einar Bergh kjøpte fra Forsvarsbygg. Foto: Espen Bless Stenberg/Privat (Nordlys)
Sist oppdatert:
Nå får han en halv million i erstatning.

I 2009 kjøpte Lars Einar Bergh en av de to generalboligene på Ila i Harstad sentrum. Boligen ble solgt fra Forsvarsbygg ved Skifte Eiendom, skriver Nordlys.

I forbindelse med en vannskade på kjøkkenet, gikk huseieren igang med et oppussingsprosjekt på et av soverommene på loftet. Det var under rivinga at han da oppdaget at huset er helt utbrent på loftet. Bergh stevnet Forsvarsbygg for retten og krevde nærmere én million pluss renter i prisavslag.

Partene møttes i Trondenes tingrett i mars, og i begynnelsen av april forelå dommen. Tingretten tilkjente Bergh 530.000 kroner i prisavslag, pluss erstatning for utgifter til takstmann. I tillegg ble Forsvarsbygg dømt til å betale 136.000 kroner i saksomkostninger til Lars Einar Bergh

LES OGSÅ: Slik så det ut bak veggene i Lars Einars nye hus

Forsikret

Forsvarsbygg ba om full frifinnelse på bakgrunn av at brannen i huset kunne ha oppstått etter overtakelse. Noe tingretten avviste.

- Det fremstår som svært lite sannsynlig at Bergh skulle anlegge sak mot Skifte eiendom hvis dette hadde vært en brannskade oppstått etter kjøpet, skriver tingrettsdommer Bjørn André Holmen.

Bakgrunnen for dette er at boligen var forsikret i Gjensidige, og det naturlige ville vært å ta saken gjennom forsikringsselskapet ifølge dommeren.

To branner

Bergh og hans advokat har blant annet lagt fram et fotobevis fra 1951 som viser at det allerede da var brann i den tidligere generalboligen. Det er også hentet ut informasjon fra nettleksikonet Wikipedia der en brann i 1957 blir omtalt. I den siste brannen skal boligen ha blitt sterkt skadet.

- Retten legger til grunn at brannskaden først ble oppdaget høsten 2012 og at skaden var i huset da Bergh kjøpte boligen i mai 2009. Retten har ved denne vurderingen lagt vekt på at de opplysninger saksøker har fremskaffet fra Sør-Troms museum (bildet) og fra Wikipedia som viser at det har vært brann i denne boligen en eller mest sannsynlig to ganger på 50-tallet.

- Viktig utfall

Lars Einar Berghs advokat Morten Dragvik Elvevoll sier at de er godt fornøyd med dommen, men at de nå venter på motpartens neste trekk.

– Dommen er foreløpig ikke rettskraftig, så vi tar ikke noe for gitt. Når det gjelder utfallet så må vi anse oss som godt fornøyd, på tross av at summen er langt lavere enn kravet vi framsatte. Dette var både et riktig, og et viktig utfall, sier Elvevoll.

Han forklarer at det alltid vil være et kalkulert fradrag knyttet til slike saker. Blant annet på grunn den standardhevinga ei utbedring vil medføre.

- I det her tilfellet snakker vi om en bolig av eldre dato. Da vil ei utbedring medføre en ganske høy standardheving, og da er det ikke uventet at retten kom med et betydelig fradrag, sier Elvevoll.

Advokaten legger til at han er forundret over at ikke Forsvarsbygg satt på bakgrunnsinformasjonen om de to brannene som skal ha vært på 50-tallet.

Nordlys lyktes ikke å komme i kontakt med Forsvarsbyggs advokat Didrik Andreas Stousland Falck-Pedersen.

Les flere saker i Nordlys

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere