NA24.no

Tre av ti nordmenn opplever tom lommebok

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)
Og hver femte nordmann gruer seg til å åpne postkassen.

30 prosent av nordmenn kommer i en situasjon hvor pengene ikke strekker til. Nesten hver femte nordmann gruer seg til å åpne postkassa i frykt for at det skal ligge nye regninger der.

Det viser undersøkelsen «European Consumer Payment Report 2014» som det internasjonale analysebyrået Trendbox har utført for Intrum Justitia i 21 europeiske land. 21.000 personer inngår i utvalget hvorav 1.050 personer er intervjuet i Norge.

De viktigste funnene for Norge:
30 % svarer at de ofte kommer i en situasjon hvor pengene ikke strekker til.

11 % sier at de har dårlig kontroll på egen økonomi.

15 % har store problemer med å betale regningene hver måned

17 % er redde for å åpne postkassa i redsel for at det ligger nye regninger der.

13 % har fra tid til annen regning liggende uåpnet i en lengre periode i boligen.

4 av 10 foreldre må fra tid til annen hjelpe sine voksne barn økonomisk.

Ubehagelig følelse
- Det er en ubehagelig følelse å ikke ha kontroll over egen økonomi, og i en slik situasjon er det forståelig at noen har redsel for at det kan ligge nye regninger i postkassa. Ved hjelp av enkle grep, kan imidlertid mange komme seg ut av dette ubehaget, sier administrerende direktør i Intrum Justitia Reidun Korsnes til Nettavisen NA24.

Hun anbefaler alle å sette opp et enkelt budsjett som viser forventede inntekter og utgifter hver måned, slik at det blir lettere å styre økonomien.

- Budsjettet bør også inkludere en post for sparing, slik at man har en reserve når uforutsette utgifter oppstår, sier hun.

Tøffe valg
Intrum-lederen råder også personer med utsatt økonomi til ekstraordinær nedbetaling av gjeld når det er mulig.

- Det kan for eksempel være lurt å tenke over om julefeiringen kan gjøres rimeligere, slik at økonomien ikke forverres ytterligere. I en utsatt situasjon er det smart å ta litt tøffe valg, slik at man kommer over kneika. Da blir det lettere å komme tilbake til en situasjon hvor man har kontroll over egen økonomi, mener hun.

Menn verst
Tall som Intrum Justitia har innhentet fra Bisnode, viser at det nå er 216.226 personer med betalingsanmerkninger i Norge. 64 prosent av disse er menn. Aldersmessig er det gruppen 41-60 år som topper (44%). Personer med inntekt under 300.000 kroner er overrepresentert blant personer med betalingsanmerkning (81%), men det finnes også 1.068 personer med inntekt over 1 million kroner som har betalingsanmerkning.

- Både egen økonomisk planlegging og kredittvurdering som fokuserer på disponibel inntekt og bruk av analyse vil bidra sterkt til å minimere mislighold. Dette vil styrke grunnlaget for fraråding og bidrar til å redusere utviklingen i dårlige betalere og mislighold for finansaktørene, sier administrerende direktør i Bisnode Norge Jon Slorer.

Flere unge sliter
Bisnode-tallene viser også at hele 26.069 personer i aldersgruppen 18-26 år er registrert med betalingsanmerkning. Samlet har disse en forfalt inkassogjeld på nærmere 1 milliardkroner.

- I etableringsfasen er det ekstra ille å pådra seg en betalingsanmerkning. Man blir i realiteten svartelistet økonomisk, slik at det nesten blir umulig å få boliglån eller kreditt på tjenester som mobiltelefon og strøm, sier Korsnes.

Hun råder unge med betalingsproblemer til å snakke med foreldre eller venner.

- Økonomiske problemer er ikke noe man bør holde for seg selv. Søk heller råd hos folk du stoler på, oppfordrer hun.

Dystert Europa-bilde
Selv om mange unge personer i Norge sliter økonomisk, er situasjonen betydelig verre i andre europeiske land. Årets Intrum Justitia-rapport om europeiske forbrukeres betalingsvaner, tegner et dystert bilde av hvordan den yngre generasjon opplever hverdagen.

Offisielle europeiske tall viser at nesten 5 millioner unge mennesker under 25 år var arbeidsledige i tredje kvartal 2014 - det er mer enn dobbelt så mange som for hele EUs befolkning. Tallene i noen land er rystende: I Spania er 53,7 prosent av de unge uten arbeid, tett etterfulgt av Hellas (51% ) og Italia (42,2% ).

Undersøkelsen viser at svært mange yngre mennesker i 15-24 årsalderen vurderer å flytte til et annet land. Dette gjelder spesielt de som kommer fra Hellas (53%), Polen (41%), Ungarn (42%) og Spania (45%).

Det var ingen norske respondenter som vurderte å flytte fra landet for å bedre sin økonomiske situasjon.

Funn i undersøkelsen:
Her er noen av funnene i Intrum Justitia European Consumer Payment Report 2014:

Norge:
30 % svarer at de ofte kommer i en situasjon hvor pengene ikke strekker til.

11 % sier at de har dårlig kontroll på egen økonomi.

15 % har store problemer med å betale regningene hver måned

17 % er redde for å åpne postkassa i redsel for at det ligger nye regninger der.

13 % har fra tid til annen regning liggende uåpnet i en lengre periode i boligen.

4 av 10 foreldre må fra tid til annen hjelpe sine voksne barn økonomisk.

Bare 55 % av foreldrene i undersøkelsen svarer entydig ja på at de prøver å lære barn om personlig økonomi.

41 % sparer et fast beløp hver måned.

78 % svarer at de betaler regningene i tide.

33 % av de spurte i aldersgruppen 15-24 år sier de har behov for mer opplæring om personlig økonomi.

Europa:
35 % av de spurte innrømmet at mangel på penger hadde ført til at de ikke var i stand til å betale regningene ved forfall de siste seks månedene.

25% av respondentene sa at de ikke hadde penger til overs etter å ha betalt regningene

19% sa at de måtte låne penger for å være i stand til å betale.

27% av respondentene sier at de mangler nok penger til å leve et verdig liv.

16% vurderer utvandring som en mulighet til å komme ut av det økonomiske uføret.

29% svarer at de ofte ikke får pengene til å gå rundt.

22% har store problemer med å betale regningene hver måned.

22% er av og til redd for å åpne postkassen for å finne enda flere regninger.

13% sier at de har uåpnede regninger liggende rundt i huset.

Om Intrum Justitia European Consumer Payment Report
For andre året på rad har analysebyrået Trendbox i Amsterdam gjennomført Intrum Justitia European Consumer Payment Report. Undersøkelsen er utført i 21 europeiske land. Målgruppen er kvinner og menn som er 15 år eller eldre, og som helt eller delvis har ansvaret for administrasjonen av person- eller husholdningsøkonomi. Intervjuene er gjennomført i sommer, og mer enn 21.000 personer inngår i utvalget. I Norge er 1.050 personer intervjuet.

Intrum Justitia er Europas ledende leverandør av faktura- og inkassotjenester. Konsernet har eget kontor i 20 europeiske land.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere