NA24.no

Tre ganger høyere boligprisstigning i byen

Illustrasjon; Boligområde i Drammen.
Illustrasjon; Boligområde i Drammen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB Scanpix)
Veksten i boligpriser skaper store økonomiske forskjeller mellom bygd og by. Boligeiere i byene bygger opp millionverdier i egen bolig, mens boligeiere i Bygde-Norge taper.

Selv om den prosentvise prisstigningen er noenlunde lik i landet over, blir forskjellene enorme i kroner og øre, skriver Nationen.

En enebolig på 150 kvadratmeter i Oslo har i snitt økt med tre millioner i verdi siden 2004. I Telemark, Oppland og Hedmark har prisen på en like stor bolig i snitt økt med mellom 880.000 og 960.000 kroner, altså over to millioner mindre.

- Det skaper skjevheter mellom bygd og by. Investorer og private ser større fordeler ved å investere i byene på grunn av den store prisoppgangen. Det forsterker kapitalstrømmene inn mot byene, og reduserer kapitalstrømmene inn mot distriktene, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 gruppen.

Seniorforsker Svein Frisvold i Bygdeforsk sier boligprisutviklingen skaper økonomiske skjevheter mellom by og bygd.

- Det kan forsterke uheldige strukturelle skjevheter, blant annet når det kommer til arv. Bygdeungdom får mindre kapital til å komme inn på boligmarkedet sammenlignet med ungdom i byene, sier han.

I tillegg blir det vanskeligere å flytte fra bygd til by.

- I byen får man mer kapital gjennom salg, og kan dermed fortsette å kjøpe i byen. De som selger boligen i distriktene, har ikke kapital til å kjøpe i byen, sier Frisvold.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere