*Nettavisen* Økonomi.

Tre lag tvangs-nedflyttes

Foto: (foto: scanpix)

Dommen i Serie A-skandalen er offentliggjort.

14.07.06 23:36

Juventus tvangsnedflyttes til Serie B sammen med Fiorentina og Lazio. Juve fratas dessuten sine to siste seriemesterskap, fastslår en italiensk idrettsdomstol fredag kveld.

AC Milan, som endte på andreplass forrige sesong, fratas 15 poeng og sparkes ut av Champions League. Men klubben forblir i Serie A. Juventus må starte på 30 minuspoeng kommende sesong, noe som i praksis betyr at Torino-laget forblir i Serie B også i 2007/2008-sesongen. Fiorentina og Lazio trekkes henholdsvis 12 og seks poeng.

- Klubber og klubbledere som er skyldige må betale for seg, selv om vi er verdensmestre. Det at vi vant VM må holdes helt adskilt fra denne saken, fastslo den italienske statsministeren, Romano Prodi, tidligere fredag kveld.

LES ALT OM BAKGRUNNEN FOR SKANDALEN HER.

Stjernedommer suspendert
I alt 26 personer var tiltalt i denne runden, blant dem skandalens far, tidligere Juventus-manager Luciano Moggi, som ble suspendert fra italiensk fotball de neste fem årene. AC Milans visepresident, Adriano Galliani, er utestengt i ett år, mens den tidligere italienske fotballpresidenten, Franco Carraro, må holde seg unna alle fotballverv de fire kommende årene.

Eks-Juve-direktør Antonio Giraudo utestenges i fem år, mens Fiorentina-eier Diego Della Valle og Lazio-president Claudio Lotito er ute av italiensk fotball i henholdsvis fire og tre og et halvt år.

En av ligaen mest priofilerte dommere, Massimo De Santis, må klare seg uten dommerføyten de neste fire og et halvt årene.

Dagens dommer kan ankes, og klubbene har tre dagers ankefrist. Eventuelle anker må være ferdigbehandlet innen 25. juli. Da krever Det europeiske fotballforbundet (UEFA) at Det italienske fotballforbundet leverer listen over lag som skal spille i europacupene kommende sesong.

Kommer til å anke
De fire klubbene har alle varslet at de vil slåss mot dommen, og Juve garanterer at de kommer til å anke.

Juventus karakteriserer tvangsnedrykket som «ufattelig», mener den eneste av de fire som overlevde i Serie A, AC Milan, mener at dommen er «ekstrem urettferdig». Milano-laget støttes av Fiorentina, som vil «kjempe med alle midler i alle mulige fora», mens Lazio-presidenten vil ta saken til EU-domstolen om han må.

Juventus har fått kallenavnet «Den gamle damen» fordi man har unngått skandalene som har rammet de andre storklubbene. Siden 1998 har klubben imidlertid slitt med to runder med dopinganklager. Saken ble endelig droppet i desember 2005, men i mai i år begynte kampfiksing-skandalen å rulle.

Da ble telefonsamtaler fra 2004/2005-sesongen mellom tidligere Juventus-topp Luciano Moggi og ledende personer i Det italienske fotballforbundet offentlig kjent. Moggi påvirket blant annet dommerutnevnelser til seriekampene. I etterkant har det kommet frem at både Juve og andre klubber og personer har vært involvert i kampfiksing, ulovlig gambling og falsk regnskapsføring. Pikante utdrag fra hundrevis av timer med hemmelige telefonopptak har lekket ut i italiensk presse.

Tvangsnedflyttet før
AC Milan, Fiorentina og Lazio, har alle blitt tvangsnedflyttet før. Både Milan og Lazion måtte ned i Serie B etter matchfiksing og ulovlig gamblingvirksomhet i 1980. Fiorentina rykket i 2002 ned i Serie B, ble slått konkurs og nektet seriespill. Klubben var borte fra fotballkartet, men gjenoppsto i Serie C2 under navnet Florentina Viola. Klubben spilte seg oppover i ligasystemet, og i sin andre Serie A-sesong etter konkursen endte klubben på fjerdeplass.

Også i fjor sommer ble to klubber degradert fra Serie A. Genoa rykket ned til Serie C på grunn av kampfiksing, mens Torino og Perugia måtte ned i henholdsvis Serie B og Serie C på grunn av økonomiske vansker.

Ingen spillere er anklaget så langt, men Juventus-keeper Gianluigi Buffon, Enco Maresca og de pensjonerte spillerne Antonio Chimenti og Mark Iuliano etterforskes for ulovlig gambling. I alt var 26 personer tiltalt i denne runden.

DETTE ER KLUBBENE SOM ER INVOLVERT:

Juventus FC:
- stiftet i 1897 i Torino. I 1923 tok Fiat-familien Agnelli over klubben, som i dag er børsnotert.
- har 21 millioner supportere i Europa, hvorav ti millioner i Italia (en tredjedel alle italienske fotballfans).
- klubben fikk sine hvite og svarte drakter fra Notts County i 1903. I utgangspunktet spilte Torino-laget i rosa trøyer.
- tok sitt 29. seriegull i år (men står nå altså med 27 Serie A-titler), har vunnet den italienske cupen ni ganger og står med to Champions League-triumfer, tre UEFA-cup-pokaler og en seier i Cupvinnercupen. Juve er en av bare tre klubber som har vunnet de tre store europacupene (Ajax og Bayern München har også klart det), og ingen italiensk klubb har tatt flere serie- og cupgull.

AC Milan:
- stiftet i 1899 i Milano som cricket- og fotballklubb. Har siden 1986 vært eid av den korrupsjonsanklagede mediemagnaten og politikeren Silvio Berlusconi, som i dag er klubbpresident.
- deler bane med byrival Internazionale Milano (Inter), som oppsto i 1908 da en gruppe av AC Milan brøt ut av moderklubben etter uenighet om bruk av utenlandske spillere.
- mens Inter kaller hjemmebanen Giuseppe Meazza (etter en gammel storspiller), heter arenaen San Siro hos AC Milan-supporterne.
- bare Real Madrid har vunnet den gjeveste av de europeiske cupene (fra 1992: Champions League) flere ganger (ni) enn AC Milans seks triumfer. Milaneserne har vunnet Serie A 17 ganger - bare Juve har flere ligatriumfer. Ble nummer to i fjor.

SS Lazio:
- stiftet i 1900 i Roma, og var den første børsnoterte italienske klubben. Eies i dag av entreprenøren Claudio Lotito. Lazio skal være Europas største idrettslag med 34 sportsgrener.
- høyreradikale supporterne har de siste årene skjemmet den aristokratiske klubben. Veteranspiss Paolo Di Canio har ikke gjort saken bedre med gjentatte nazi-hilsener etter returen sommeren 2004.
- Lazio ble tvangsnedflyttet sammen med AC Milan i 1980 da det kom for en dag at spillerne hadde veddet på sine egne kamper. Seks år senere ble laget trukket ni poeng på grunn av korrupsjon. Siden 1988 har klubben spilt i Serie A.
- ble nummer seks i årets liga, har tatt to seriegull og vunnet cupen fire ganger i tillegg til UEFA-cup-triumf i 1998/1999.

ACF Fiorentina:
- stiftet i 1926 (AC Fiorentina) og igjen i 2002 (ACF Fiorentina) i Fiorentina. Eies av Diego Della Valle.
- gikk fallitt med 50 millioner dollar i gjeld i 2002, ble tvangsnedflyttet til Serie C2 (4. divisjon) og spilte seg opp igjen, anført av Angelo Di Livio (den eneste spilleren som ble med den tunge veien ned). I 2003 kjøpte man tilbake Fiorentina-navnet (klubben het i mellomtiden Florentina Viola).
- Fiorentinas Luca Toni puttet 31 mål på 34 seriekamper i fjopr, og ble med det den første Serie A-spilleren med mer enn 30 mål på en sesong siden 1958/1959-sesongen.
- ble nummer fire i Serie A i 2006. Står med to seriegull, seks cupseiere og gull i Cupvinnercupen i 1961. Var tett på nedrykk i Serie A-comebacket i 2004/2005, og unngikk play-off-plassen i siste ligarunde.

Følgende har skjedd før kveldens dom:
- Juventus-styret har trukket seg
- Juventus-manager Luciano Moggi er gått av
- den italienske fotballpresidenten har trukket seg
- Det italienske fotballforbundet er satt under administrasjon
- Juventus-trener Fabio Capello har sagt opp og dratt til Real Madrid
- den nyutnevnte Juventus-manageren Gianluca Pessotto har forsøkt å ta livet sitt
- lederen av Italias mest populære fotballshow, Aldo Biscardi, måtte gå på grunn av samarbeid med Moggi om å profilere klubben på TV

Ps! Ifølge Toronto Star omsetter den italienske fotballindustrien for 33,5 milliarder norske kroner (seks milliarder kanadiske dollar) årlig.

Kilder: BBC, Reuters, TV 2 Nettavisen, Toronto Start, The Guardian, klubbsider, alltidfotball.no, Wikipedia

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.