NA24.no

Foto: Richardsen, Tor (SCANPIX)

Tre milliarder har «bare dukket opp»

Sist oppdatert:
Stadig flere melder om skjulte forumer i utlandet.

Skatteparadisene er ikke det de en gang var. Norge har undertegnet avtaler om utveksling av informasjon i skattesaker med 23 skatteparadisland, og avtalene gir Skatteetaten rett til å innhente opplysninger fra banker og finansinstitusjoner.

Og stadig flere melder nå om skjulte utenlandsformuer.

125 nye formuer
I løpet av første halvår har 125 nye skattytere meldt fra til skattekontoret om at de har formue og inntekt i utlandet som de ikke har oppgitt i selvangivelsen.

- Det er bra at såpass mange benytter muligheten til å gjøre opp for seg. Men vi tror det er langt flere enn dette som fremdeles har penger gjemt i utlandet. De internasjonale avtalene om innsyn gir skattemyndighetene mulighet til å følge pengestrømmene, og dermed er oppdagelsesrisikoen langt større enn tidligere. Dette bidrar nok til at stadig flere melder seg, sier skattedirektør Svein Kristensen.

Skatteetaten sier at utvekslingsavtalene er viktig i arbeidet med å avdekke skjulte verdier fra beskatning i skatteparadiser. I sakene skattekontorene har ferdigbehandlet dreier det seg om skjulte verdier for over tre milliarder kroner.

Siden 2007 har nærmere 600 personer meldt fra om skjulte formuer.

Per 1. juli 2010 fordelte sakene seg slik:

  • Skatt øst 447 saker (62 nye saker hittil i år)
  • Skatt sør 59 saker (27 nye saker hittil i år)
  • Skatt vest 52 saker (30 nye saker hittil i år)
  • Skatt Midt-Norge 17 saker (5 nye saker hittil i år)
  • Skatt nord 4 saker (1 ny sak i år)

Amnesti
Etaten har innført amnesti til de som frivillig melder om skjulte utenlandsforumer, og disse slipper å betale tilleggsskatt som ellers kan utgjøre inntil 60 prosent. Men skatten som er unndratt og inntekten, inkludert renter, må betales. Skatt og renter kan beregnes ti år tilbake i tid.

Amnestiet gjelder dermed ikke om rettingen på selvangivelsen ikke er fremkalt ved kontrolltiltak fra skattemyndighetenes side eller at skattemyndighetene har fått opplysninger fra andre.

De som ønsker å benytte seg av amnestiet kan henvende seg til skattekontoret. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere