*Nettavisen* Økonomi.

Tre tiltalt for grov korrupsjon

Førstestatsadvokat Arnt Angell, Økokrim Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)

Skal ha betalt èn million kroner under bordet til offentlige tjenestemenn.

20.11.09 12:57

Økokrim har tatt ut tiltale mot tre tidligere prosjektansatte i konsulentselskapet Norconsult.

De tre nordmennene er tiltalt for grov korrupsjon i forbindelse med et byggeprosjekt i Tanzania.

I forbindelse med en samarbeidsavtale med Dar Es Salaam Water and Sewerage Authority (DAWASA) skal Norconsult ha betalt rundt en million kroner under bordet til offentlige tjenestemenn i Tanzania i perioden 2003 til 2006.

- Har ikke hatt tilfredsstillende rutiner
I tillegg har Norconsult blitt ilagt en bot på 4 millioner kroner.

- Det er en hjemmel i norsk lov om at man kan ilegge foretak straff. Det har vi gjort fordi disse tre konsulentene har opptredt på vegne av Norconsult, og de har heller ikke hatt personlig gevinst på dette. Vi mener også at Norconsult ikke har hatt tilfredsstillende rutiner, sier førstestatsadvokat Arnt Angell i Økokrim til NA24.

Angell opplyser at vedtaket om boten er tilsendt Norconsult, men han vet foreløpig ikke hvordan de stiller seg til denne.

Penger under bordet
I tiltalen beskrives forløpet til det Økokrim mener er straffbare forhold slik:

«Norconsult inngikk 31. oktober 2003 en samarbeidsavtale med The Elmcrest Group og MMK Projekct Services Ltd basert på at selskapene gjennom et joint venture hadde inngått en kontrakt den 31. juli 2003 om å byggelede et vann - og avløpsprosjekt på vegne av Dar Es Salaam Water and Sewerage Authority (DAWASA). Ved inngåelsen av kontrakten med DAWASA var det forutsatt at 5 prosent av kontraktssummen skulle utbetales til ansatte i DAWASA. »

«I perioden 2003-2006 ble det foretatt en rekke kontantuttak i Dar es Salaam med tilsammen 172.700 dollar fra samarbeidsprosjektet i forbindelse med ovennenvnte foutsetning. Pengene ble gitt til ansatte i DAWASA».

En av de tidligere konsulentene er tiltalt for hele beløpet, mens to personer er tiltalt for mindre deler av beløpet.

Gransking
Det var i september 2006 revisorer fra Verdensbanken kom til Norconsults prosjektkontor i Dar es Salaam, Tanzanias hovedstad. De ville granske hvor 900.000 kroner fra en konto tilhørende ingeniør-selskapet Norconsult var blitt av. I mai 2007 anmeldte Norconsult selv forholdet til Økokrim.

Norconsults ledelse var ikke tilgjengelig for kommentar fredag formiddag, men NA24 får opplyst at selskapet vil sende ut en pressemelding på sin hjemmeside i løpet av dagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.