NA24.no

Tredje dag i rødt

Sist oppdatert:
Gigantene på Oslo Børs har det tøft om dagen.

Oslo Børs falt for tredje dag på rad torsdag. Hovedindeksen endte ned 0,34 prosent til 485,10 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Nok en gang er det oljeprisen og dollaren som viser svakheter. Samtidig kom det ingen drahjelp fra de globale børsene. I Asia ble det et klart fall etter at USA gjorde det svakt dagen i forveien. I Europa var inntrykket også noe blandet, men hovedvekten var negativ.

Nok i minus
Norges nye kjempe StatoilHydro måtte tåle atter en rød dag og har ikke siden Statoil og Norsk Hydros olje- og gassvirksomhet fusjonerte mandag klart å endte i pluss. StatoilHydro-aksjen falt moderate 0,14 prosent til 174 kroner.

Bedre gikk det ikke med Norsk Hydro, som endte ned 0,79 prosent til 75,20 kroner. En fersk analyse fra JP Morgan hjalp ikke stort på aksjekursen. Meglerhuset har oppgradert Norsk Hydro til overvekt fra en nøytral anbefaling. Kursmålet er satt til 90,54 kroner.

Aluminiumsvirksomheten har stått i skyggen til olje- og gassdivisjonen, men etter at sistnevnte ble fusjonert med Statoil tror JP Morgan at verdiene vil bli mer synlige. Dagens prising i markedet er for lav mener meglerhuset.

Dårlig på papiret
Flere av tungvekterne falt markant torsdag. Norske Skog ble sendt ned 3,02 prosent til 54,60 kroner. Meglerkjempen Deutsche Bank er svært negativ til papirmarkedet i Europa. Produsentene har ifølge banken fått redusert sin priskraft betydelig på grunn av den svake dollaren. Målt mot euroen har dollaren falt rundt 6 prosent siden midten av august.

- Vi venter mer kapasitetsnedleggelse vil bli kunngjøring innen utgangen av året, sier banken i en analyse på sektoren og peker på at prisene for 2008 vil i beste fall være flate.

Norske Skog ble i tråd med en rekke av de andre papirprodusentene i Norden og Europa kuttet kraftig. Meglerhuset har nå en ren salgsanbefaling med et kursmål på 45 kroner per aksje. Tidligere hadde Deutsche Bank anbefalingen hold med kursmål 80 kroner per aksje.

Spreller ikke
Marine Harvest endte ned 3,23 prosent til 6,29 kroner etter at Kaupthing reduserte kursmålet på Marine Harvest til 7 kroner per aksje. Meglerhuset gjentok sin nøytrale anbefaling, skriver TDN Finans.

Seismikkselskapene fikk også en laber utvikling. TGS falt 4,02 prosent til 107,50 kroner, mens Petroleum Geo Service ble sendt ned 2,46 prosent til 148,75 kroner.

Lyspunkter
Det var ikke bare sorgen blant de største selskapene på Oslo Børs. Telenor endte opp 2,13 prosent til 108 kroner etter stor kjøpsinteresse fra UBS Waburg og Lehman Brothers.

Storebrand ble løftet hele 3,43 prosent til 90,50 kroner etter at Kredittilsynet sendte ut en pressemelding der de opplyser at de ikke kommer til å slå eierandelene til Kaupthing og Exista i Storebrand sammen.

På råvarebørsen i London kostet kontraktene på nordsjøolje med levering i november 77,12 dollar, men var langt svakere tidligere på dagen. En dollar kostet samtidig 5,43 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere