NA24.no

Tredje plussdag på rad

Foto: JUSTIN LANE (Scanpix)
Sist oppdatert:
Energiaksjer var de sterkeste på en positiv børsdag i USA.

USA-børsene steg for tredje dag på børsrad da markedsaktørene mandag kom tilbake fra Labor Day-langhelgen.

S&P 500-indeksen steg 0,9 prosent til 1.025 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Feiringen av Labour Day medførte at det var stengt mandag, og i mellomtiden har både de europeiske og asiatiske børsene steget markant.

Den internasjonale stemningen ble løftet blant annet av IMF-sjefen Dominique Strauss-Kahn, som uttalte at den kritiske fasen som gjorde at Lehman Brothers gikk konkurs for et år siden nesten sikkert er et tilbakelagt stadium.

Råvarer stiger
Dollaren er under press og det sender råvareprisene rett opp. Gullprisen passerte 1.000 dollar pr. unse tidligere på dagen, men falt noe tilbake til 993 dollar.

Den amerikanske referanseoljen WTI for oktoberlevering steg 4,5 prosent til 71,10 dollar på råvarebørsen i New York.

Les mer: Oljehopp før OPEC-møte

Søtt oppkjøpsforsøk
Dette bidrog til at energiaksjer var sterke på børsen. Delindeksen for oljeaksjer steg drøyt 2 prosent, delindeksen for oljeservice drøyt 3 prosent.

Økt oppkjøps- og fusjonsaktivitet har også bidratt til å vekke optimismen for investorene. Mandag ble det kjent at den amerikanske matvaregiganten Kraft Foods ønsker å kjøpe opp det britiske godteriprodusenten Cadbury. Budet på godt over 16 milliarder dollar, eller rundt 100 milliarder kroner falt ikke i smak hos britene som allerede har avslått budet.

Les mer: Avviser bud på 100 mrd.

Nå spekuleres det at Kraft vil sukre tilbudet og kommet med et nytt forsøk. Kraft-aksjen falt 6 prosent på New York-børsen.

Tyske og franske krefter skal forenes om britiske kunder. De britiske virksomhetene til France Telecom og Deutsche Telekom skal nå fusjoneres. Sammen har de startet samtaler om å fusjonere de respektive selskapene T-Mobile og Orange i Storbritannia. Det nye selskapet vil danne den største mobiloperatøren på britiske øyer, og bli en betydelig europeisk aktør.

Les mer: Skal kapre britiske mobilkunder

General Electric steg 5 prosent. JP Morgan Chase har gitt aksjen en kjøpsanbefaling og mener markedsforventningene er for lave.

Det kom ingen viktige makrotall i USA tirsdag.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,59% til 9.497,34

Nasdaq +0,94% 2.037,77

S&P 500 +0,88% til 1.025,39

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere