NA24.no

Treg betaling koster Norge titusenvis av arbeidsplasser


- Når utestående fakturaer ikke betales, eller betales sent, skaper dette så mye usikkerhet at mange ikke tør ansette nye medarbeidere, sier administrerende direktør Reidun Korsnes i Intrum Justitia
- Når utestående fakturaer ikke betales, eller betales sent, skaper dette så mye usikkerhet at mange ikke tør ansette nye medarbeidere, sier administrerende direktør Reidun Korsnes i Intrum Justitia (Intrum Justitia)
Sist oppdatert:
Sen betaling er del av en bevisst strategi fra norske bedriftskunder - det  koster samfunnet dyrt.

7 av 10 norske bedrifter (74%) svarer at sen betaling er del av en bevisst strategi fra kundene, noe som er høyere enn det europeiske gjennomsnittet (60%).

I Norge svarer hele 36 prosent av de spurte at de opplever likviditetsbrist på grunn av sene og uteblitte betalinger fra kundene, og 17 prosent svarer at de tror risikoen for ikke å få betalt fra sine kunder vil øke de neste 12 månedene.

Det fremgår av European Payment Report 2015, en undersøkelse som Intrum Justitia har gjennomført blant 9.000 bedrifter i 29 europeiske land.

Raske betalinger gir flere jobb

- Bedriftene er avhengig av forutsigbare rammebetingelser. Når utestående fakturaer ikke betales, eller betales sent, skaper dette så mye usikkerhet at mange ikke tør ansette nye medarbeidere, sier administrerende direktør Reidun Korsnes i Intrum Justitia til Nettavisen.

Hun forteller at små og mellomstore bedrifter er mest utsatt, siden de sjelden har kapitalreserver å tære på. Av resultatene i EPR-2015, kan det virke som enkelte bedrifter har satt i system å drøye betalingene til etter forfall, sier hun.

Undersøkelsen viser at sene og uteblitte betalinger fra kunder påvirker evnen til nyansettelser og investeringer. 7 prosent av norske bedrifter i undersøklesen mener raskere betaling fra kundene vil gjøre det mulig å ansette en eller flere personer.

- Det betyr at av Norges cirka 547.000 bedrifter ville 38.000 kunnet ansette minst én person til, opplyser Korsnes.

Offentlige tregest

Undersøkelsen viser at gjennomsnittlig betalingstid for forretningskunder i Norge er på 27 dager. Til sammenligning betaler de norske forbrukerne regningene sine etter 21 dager. Dårligst ut kommer offentlig sektor, som i snitt betaler regningene etter 32 dager.

- Betalingstiden har sammenheng med betalingsfristen. Generelt har forbrukerne de korteste fristene, i gjennomsnitt 18 dager, mens bedrifter og offentlig sektor i snitt har en frist på henholdsvis 21 og 25 dager for å betale fakturaene sine, sier Intrum-lederen.

Halvparten av norske bedrifter opplyser at de har blitt bedt om å godta lengre betalingsbetingelser enn de føler seg komfortable med.

Det er særlig de store selskapene som forlanger å få kredittider langt ut over det som er gjeldende praksis. Likviditetsmessig rammerdette de små og mellomstore bedriftene hardest, selskapene som står for mesteparten av norsk vekst. Dette fører også mange bedrifter inn i en ond sirkel, der det å ikke få betalt i tide resulterer i at en selv blir en sen betaler.

Likviditet på dagsorden

- Når virkeligheten er slik at pengene ikke kommer på konto som avtalt, bør bedriftene sette likviditet på dagsorden for å få pengene raskere og samtidig redusere tapene til et minimum, sier Korsnes.

Det er en klar sammenheng mellom sunn og forutsigbar kontantstrøm og bedriftenes evne til å vokse og utvikle seg. Kredittid og betalingsdisiplin er viktige økonomiske-og arbeidsmarkedsspørsmål som bør være mer fokusert, sier hun.

Om Intrum Justitia European Payment Rapport

European Payment Rapporter 2015 er basert på en spørreundersøkelse som ble gjennomført samtidig i 29 europeiske land mellom februar og april 2015.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere