*Nettavisen* Økonomi.

Trege bønder rammer gjødselkjempen

At bøndene sitter rolig og venter på bedre gjødselpriser rammer Yara.

13.03.09 08:08

- At bøndene har sittet på gjerdet og utsatt gjødselkjøp i påvente av lavere priser har ført til kollaps i salg og inntjening i Yara, sier analytiker Samir Bendriss hos meglerhuset Pareto Securities til NA24.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Dette skjedde også i 2007 hvor salget virkelig startet i månedsskifte mars april. I år er også våren relativt sen i Europa, noe som også bidrar til utsettelse sammenlignet med tidligere år for den norske gjødselgiganten.

Vil vokse
Yaras konsernsjef Ole Jørgen Haslestad visjon er å vokse og fortsatt være «the industry shaper» som han selv uttaler.

- Yara i en god posisjon til å vokse fremover. Verdens kornlagre er fortsatt lave, og økt gjødselbruk er nødvendig for at kornproduksjonen skal overgå kornkonsumet fremover. Med andre ord, etterspørselen etter gjødsel bør være relativt sterk over de neste årene – selv på dagens kornpriser, sier analytiker Bendriss.

- Ledelsen har bevisst bygget lager i påvente av økt etterspørsel, men de må passe på ikke bli sittende igjen med for mye, sier Bendriss.

Han mener hovedutfordring i det korte bildet er å styre oppbyggingen av varelager gjennom sesongen som slutter i juni.

- Lett å justere
Finansdirektør Egil Hogna i Yara sier til NA24 at man har bygget et lager som selskapet mener er fornuftig i forhold til en sen sesong.

- Siden Yara normalt produserer 365 dager i året, vil det være relativt lett å justere ned lageret i andre kvartal gjennom ytterligere produksjonskutt dersom det skulle vise seg å være nødvendig, sier han.

- Yara må også vise kapitaldisiplin på kort sikt, sier analytiker Anne Gjøen i meglerhuset Handelsbanken Capital Markets til NA24, og legger til at hun er bekymret for usikkerhet rundt etterspørselen på kort sikt.

Les også: - Jeg har ikke opsjoner

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: André Clark Utvik

Penger
For å vokse trenger selskapet penger. Yara erfarer at det er tøffe tider i lånemarkedet som igjen kan skape utfordringer.

- Ekspansjon krever tilgang til fornuftig priset kapital, så det vil nok stå klare når obligasjonsmarkedet åpner seg mer. Ny egenkapital er nok ikke aktuelt på disse nivåene, tror vi, sier Bendriss.

- Det er klart en utfordring og vi må tenke på en annen måte enn det vi gjorde for bare et halvt år siden. Da hadde vi penger og kunne gå til hvilken som helst bank, og 20 milliarder kunne vi få, sa Haslestad til NA24 i forrige uke.

Når pengene er på plass tror Bendriss at selskapet vil øke eksponeringen sin nedstrøms, og da spesielt i vekstmarkeder som Sør-Amerika.

HTML EMBED

Analytiker Per Haagensen i meglerhuset Fondsfinans tror den videre veien for Yara ligger i fortsatt vekst utenfor Europa.

- Tilbuds- og etterspørselsbalansen i verden gitt fortsatt bygging av kapasitet, sier han.

Torsdag ble det kjent at Yara har besluttet å søke finansiering i det norske obligasjonsmarkedet.

- Vi har lenge varslet at vi kikker på obligasjonsmarkedet siden en konvertering til mer langsiktig finansiering er en naturlig konsekvens av oppkjøpet av Saskferco i oktober 2008. Dette vil også gjøre det lettere for oss å vurdere ytterligere vekstmuligheter i tiden fremover, sier Hogna til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Slitt i motbakke
Paretos Bendriss legger til at risikoaversjonen har også økt som følge av volatile kornpriser.

- Yara, som de andre gjødselprodusentene, har slitt i motbakke gjennom finanskrisen, sier Pareto-mannen til NA24.

Haslestad mener at en god utvikling under hans ror ligger i mer tilgang på billig gass.

- 30 prosent av vårt volum ligger i billig gassområder. Jeg ønsker å øke den prosenten, sa Yara-sjefen til NA24.

Bendriss er enig at første prioritet i det lengre bildet for selskapet er å sikre seg tilgang til billig gass fra Midtøsten

- Slik at selskapet beveger seg nedover på industrikostnadskurven, sier han.

Det positive for selskapet er fallet i gassprisen, spesielt relativt til Amerika den siste tiden. Gass skal utgjøre tre fjerdedeler av kontantkostnader til selskapet.

Ureamarginen er på 250 dollar per tonn som er en viktig driver for selskaper. Urea er et kjemisk stoff som utvinnes av naturgass og er i kunstgjødsel som brukes i landbruket.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.