*Nettavisen* Økonomi.

Treholts russiske milliardfond

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Arne Treholt gjør det skarpt i det russiske aksjemarkedet. Gjennom FMC Securities administrerer han rundt 400 millioner dollar i Russland.

09.01.06 14:30

Siden Arne Treholt ble benådet i 1992, etter å ha blitt dømt til 20 års fengsel for spionasje i 1985, har han jobbet aktivt mot det russiske markedet.

Eksklusivt
I et eksklusivt intervju med TV 2 Nettavisen forteller Treholt om sin forretningsvirksomhet i Russland.

I 1998 opprettet han sammen med tre samarbeidspartnere investeringsselskapet RIM Investment Management på Kypros. RIMs virksomhet var rettet mot Russland, CIS-landene og markedene i Midtøsten.

Til daglig jobber og bor han på Kypros, men besøker Moskva en gang i måneden.

Solgte høsten 2004
I oktober 2004 solgte han og partnerne sitt investeringsselskap til FMC Securities og Treholt fortsatte som administrerende direktør.

Treholt vil ikke ut med hvor mye han fikk for sin 25 prosents eierandel i RIM, utover at han er fornøyd med salget.

- RIMs kapitalbase var for liten, og vi var derfor interessert i et samarbeid med en større partner. FMC Securities hadde vært i det russiske markedet siden midten av 1990-tallet og hadde svært dyktige forvaltere, sier Treholt til TV 2 Nettavisen.

Hovedfondet heter Russian Federation First Mercantile Fund (RFFMF) og har rundt 150 millioner dollar i forvaltningskapital.

Med Rambler på børs
- Dette er et fond som består hovedsakelig av store børsnoterte selskaper fra de to hovedbørsene i Moskva, men SMB-bedrifter og unoterte selskaper inngår også i fondet. En viktig del av vår strategi er å ta selskaper med vekstmuligheter på børs, sier Treholt.

Blant annet har FMC Securities hjulpet medie- og søkemotorselskapet Rambler på børs.

- Et eksempel er Rambler som ble notert på London Børsen i fjor og som nå prises til rundt 300 millioner dollar, sier Treholt.

På de to hovedbørsene i Moskva, RTS og MMCX, er det til sammen kun notert 240 selskaper.

Hovedfondet, RFFMF, ble etablert av den østerrikske banken Creditranstalt med Jury Lopatinskyy som forvalter i 1995. Da Creditanstalt trakk seg ut av Russland i forbindelse med finanskrisen høsten 1998, overtok Lopatinskyy fondet og etablerte First Mercantile Capital. Totalt er det 50 ansatte i selskapet fordelt på kontorer på Kypros, i Edinburgh og Moskva.

- Vi har en analyse- og back office-avdeling i Moskva, med rundt 20 ansatte, sier Treholt.

Rå avkastning
Og avkastningen har vært formidabel siden 2000.

- Lopatinskyy har vært en av de beste forvalterne av Russlands fond de siste ti årene, sier Treholt.

- Hovedfondet til FMC har hatt en årlig gjennomsnittlig avkastning på 50 prosent siden starten, og i 2004 hadde fondet en avkastning på 80 prosent eller omtrent det samme som veksten i hovedindeksene. Gjennomsnittlig har imidlertid hovedfondet hatt en langt sterkere vekst enn den russiske indeksen, fortsetter Treholt.

Gazprom den store vinneren
Den store vinneren blant «blue chip-aksjene» i Russland i fjor var verdens største gass selskap, Gazprom.

- Den russiske regjering åpnet i desember 2005 for at utlendinger kunne kjøpe Gazprom-aksjer på russiske børser. Tidligere kunne utlendinger bare kjøpe Gazprom på utenlandske børser gjennom ADR, American Depository Register. Lovendringen som har vært forventet i lang tid, har ført til ny interesse for Gazprom og det russiske aksjemarkedet, sier Treholt.

Innenlandsprisen på Gazprom lå lenge på omrent halvparten av det ADR-aksjen kostet.

- ADR og innenlandsprisen på Gazprom vil nå bli den samme. Det er forventet at aksjen vil stige ytterligere i 2006 blant annet som følge av at endel av verdens største meglerhus ventelig vil innta Gazprom i sine porteføljer, sier Treholt.

Høy risiko
Totalt forvalter FMC Securities 400 millioner dollar. I tillegg til det nevnte fondet har FMC ytterligere et eiendoms fond, og tre fond som investerer i mellomstore og mindre unoterte selskaper.

- Disse fondene har høyere risikoprofil med påfølgende høyere oppside, men selvfølgelig også en større nedside, sier Treholt.

- Hvor store skal dere bli?

- Dersom FMC Securities skal vokse ytterligere, vil det bli nødvendig med omstrukturering og nyansettelser. Det blir løpende vurdert, sier Treholt.

Arne Treholt har vært i vinden den siste måneden i forbindelse med at hans sak er blitt tatt opp av Gjenopptakelseskommisjonen. Det synes som politi og domstol kan ha rotet bort lydbåndene fra domsopplesningen 20. juni 1985. Det foreligger tilsynelatende heller ikke noen underskrevet original dom i saken.

Advokat Harald Stabell er Treholts prosessfullmektig for Gjenopptakelseskommisjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag