NA24.no

Trekker seg fra DnB Nor-saken

Sist oppdatert:
Sjefen for Kredittilsynet vil ikke blande seg inn i DnB Nor-saken. Nå får styret i tilsynet saken i fanget.

Sjefen for Kredittilsynet, Bjørn Skogstad Aamo trekker seg fra behandlingen av DnB Nor-saken, og overlater saken til styret i Kredittilsynet. Det er NTB som melder dette tirsdag ettermiddag.

NA24 - din næringslivsavis

- For å unngå at det var noen som helst spørsmål om tilsynets habilitet, så ble denne løsningen valgt, sier Finn Hvistendahl, styreleder i Kredittilsynet, til NA24 like etter at meldingen kom.

- Vi følte at det var klokest at det er styret som behandler saken, på grunn av kritikken som har blitt reist, utdyper Hvistendahl.

Det skapte bølger da Skogstad Aamo forsvarte Jens Stoltenberg sin håndtering av DnB Nor saken i et intervju med Aftenposten tirsdag. Kredittilsynet startet i forrige uke en granskning om storbanken og ansatte der kjente til detaljer i regjeringens redningspakke til bankene før de solgte seg ned i norske statsobligasjoner med gevinst.

Knallhard kritikk
Etter at Skogstad Aamo kommenterte saken i Aftenposten var det flere politikere som raste. I en pressemelding utdyper Skogstad Aamo at han føler seg misforstått av avisen. «....erfaringen fra bankkrisehåndteringen i årene 1990-1993 er blitt oppfattet som en kommentar til den aktuelle diskusjon om forholdet mellom Statsministerens kontor og DnB NOR», heter det i meldingen.

- Det var ikke min mening å kommentere dette forholdet, sier Skogstad Aamo.

Les mer om det her: Knallhard kritikk mot tilsynet

Nå er det Finn Hvistendahl, som er styreleder i Kredittilsynet, som vil ta saken videre. Hvistendahl ledet DnB, som er en av bestanddelene som ble DnB Nor etter at Gjensidige NOR ble innfusjonert.

Eivind Smith, professor i rettsvitenskap, mener Hvistendahl ikke er inhabil i denne saken, til tross for den åpenbare linken mot storbanken.

- At Hvistendahl var leder for en bank for så lenge siden gjør ham ikke inhabil. Banken har sågar skiftet navn og er en helt annen i dag enn den gang.

Den tidligere DnB-toppen deler denne oppfatningen med Smith.

- Det er ti år siden jeg gikk ut av DnB. Det er heller ikke DnB vi snakker om, det er DnB Nor. Jeg anser ikke at det er en aktuell problemstilling, sier Hvistendahl.

- Men jeg konstaterer at det er et visst gjenbruk av personer i Norge, humrer Hvistendahl.

- Har Skogstad Aamos opptreden skadet tilsynet?

- Det blir opp til den enkelte å vurdere. Jeg mener ikke det, sier Hvistendahl.

I morgen skal styret i Kredittilsynet møtes, og der vil styret få en rapport om hvor langt tilsynet har kommet med granskningen.

- Den operative undersøkelsen gjøres av markedsavdelingen, det er standard prosedyre, forklarer Hvistendahl, som sier at han ikke har finlest dagens uttalelser i Aftenposten fra Skogstad Aamo, men at tilsynsdirektøren har gjort det klart overfor Hvistendahl at det ikke var meningen å kommentere dagens forhold mens granskningen pågikk.

Taus Stoltenberg
Få minutter før meldingen kom om at Skogstad Aamo trekker seg fra behandlingen av DnB NOR-saken, var statsminister Jens Stoltenberg på vei ut fra et kort møte med pressen i Bergen.

Stoltenberg var da svært lite interessert i å si noe om saken.

– Opposisjonen setter spørsmålstegn ved at Skogstad Aamo som har fortid fra Ap skal granske DnB NOR-saken. Hva er din kommentar til det?

– Jeg intervjues ikke i trappen. Nå er vi ferdig, svarte Stoltenberg.

Ved bunnen av trappen var ikke stemningen annerledes:

– Kan du svare på det spørsmålet?

– Nei, jeg hørte hva du sa, og nå er vi ferdig, sier Stoltenberg.

- Kan ikke si noe nå
Hvistendahl på sin side vil ikke kommentere DnB Nor-saken som nå granskes av tilsynet.

- Jeg har ikke noe grunnlag for å kommentere saken nå. Det er jo slik at slike undersøkelser blir gjennomført på operativt nivå før man kan trekke konklusjonene. Så får vi komme tilbake når undersøkelsene er ferdige, sier Hvistendahl.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere