*Nettavisen* Økonomi.

Trekker seg i protest mot Giske

Jan Erik Korssjøen, tidligere leder for Telenors Bedriftsforsamling gikk av tidligere i år. Foto: Knut Falch / SCANPIX

Jan Erik Korssjøen som leder Telenors Bedriftsforsamling fratrer.

04.05.12 19:14

Onsdag denne uken ble det kjent at Telenors styreleder Harald Norvik trekker seg, etter at han ble kalt inn til næringsminister Trond Giskes kontor og fikk beskjed om at han ville bli skiftet ut.

Norvik gikk på en pressekonferanse til frontalangrep på Giske etter forvirring rundt regjeringens holdning til salget av TV 2 til danske Egmont.

Nå trekker Jan Erik Korssjøen, lederen for Telenors Bedriftsforsamling sen. Han har i dag meddelt at han vil fratre etter generalforsamlingen i Telenor den 16. mai 2012. Korssjøen fratrer også vervet som leder av Nominasjonskomiteen.

- Årsaken til min fratredelse er at jeg er uenig med den største aksjonæren i bakgrunnen for, tidspunktet og gjennomføring av prosessen som ledet til at styreleder i Telenor ASA fratrådte, sier Jan Erik Korssjøen i en melding.

Korssjøen har vært leder for Telenors Bedriftsforsamling siden 2001.

- En indisk silketrå

Forbundsleder Hans Felix i El- og It-forbundet, som organiserer de LO-ansatte i Telenor, forteller til VG fredag, at han ønsker Baksaas får sparken.

– Jeg husker veldig godt hvordan Baksaas argumenterte da han ble satt under press for å gi fra seg noen av opsjonsmillionene sine da de kom i fokus 2006. Da argumenterte han med at han uten bonusene ikke ville gjort en like god jobb. Da vil jeg ta ham på ordet nå og si at det samme bør gjelde nå. Hvis de taper så mange milliarder kroner som det nå ser ut som de risikerer i India, bør konsekvensen bli at han går av, sier Felix til VG.

På spørsmål om Baksaas´ fremtid som Telenorsjef henger i en tynn tråd svarer Felix at den henger i en indisk silketråd.

Tre ting
Overfor NA24 peker Felix på tre momenter som har bidratt til at Telenors nye styre bør vurdere å sparke Baksaas.

Det ene er at Baksaas representerer en kultur i Telenor med avlønninger, bonuser og opsjoner som ikke har harmonisert med vanlige folks oppfattelse av hva som er riktig.

- Det andre er miséren i India. Riktignok har Baksaas gjort Telenor til en pengemaskin i mange år, blant annet takket være stor suksess i land som Pakistan og Thailand. Men det nye styret må vurdere om størrelsen på India-fiaskoen er så stor at den overskygger det andre, sier Felix.

- I tillegg skal vi ikke glemme at Baksaas hadde en noe merkelig fremtoning i etterkant av styreleder Harald Norviks pressekonferanse i januar. Baksaas støttet Norvik åpenlyst i sin kritikk av næringsminister Giske, sier Felix til NA24.

Fagforening slår tilbake
Bjørn Andre Anderssen, konserntillitsvalgt i Negotia Telenor er oppgitt over den heksejakten som nå pågår:

- Negotia Telenor registrerer Næringsminister Trond Giskes utspill i denne saken i blant annet med å presse styreformannen til å trekke seg fra vervet. Vi mener dette kan virke som et politisk utspill og synes det er uheldig at dette skjer nå. Senest i dag meldte også Jan Erik Korssjøen, lederen for Telenors Bedriftsforsamling og Nominasjonskomiteen at han trekker seg fra vervene på bakgrunn av prosessen som ledet til at Norvik måtte trekke seg. Telenor har hatt utfordringer den siste tiden på grunn av sine forretningstransaksjoner i India. Vi mener at Telenorledelsen har gjort og fortsatt gjør en god jobb med å fortsette Indiasatsningen til beste for selskapet og dets ansatte, sier Anderssen, i en melding.

- Vi synes det er galt dersom styrets flertall skulle avsette konsernsjefen nå. Det vi trenger nå er fullstendig ro i rekkene slik at vi får løst de oppgavene vi skal utføre, sier Anderssen som tilføyer at hendelsene den siste tiden går sterkt inn på de ansatte. Telenors medarbeidere ønsker alle det beste for bedriften og kundene og ønsker seg arbeidsro for å kunne ivareta dette. Da er det viktig at vi beholder en klar, tydelig og erfaren leder, sier Bjørn Andre Anderssen, som på vegne av mer enn 1.000 medlemmer har full tillit til at Fredrik Baksaas er rett mann til å føre bedriften videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.