NA24.no

Trøim ser sterk økonomi

Sist oppdatert:
John Fredriksens høyre hånd, Tor Olav Trøim, ser ingen svekkelse i verdensøkonomien.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Alt tyder på at amerikansk økonomi er i ferd med å bremse kraftig opp, men det store spørsmålet er i hvor stor grad dette trekker med seg verdensøkonomien nedover.

NA24 - din næringslivsavis

Hvis den globale økonomien for alvor kjøles ned, skulle man forvente at shippingbransjen merket det fort, men foreløpig ser det ikke ut til å ha skjedd. Det er i alle fall oppfatningen til Tor Olav Trøim.

- Ingen tegn
- Vi ser ingen tegn til det i shipping, men det er klart du er redd for det, sier han til NA24 under onsdagens utdeling av en amerikansk ærespris til John Fredriksen.

Trøim viser til at det er kontrahert svært mye for de kommende årene, noe som nesten krever en god verdensøkonomi for å gi lønnsomhet.

Flere segmenter
Fredriksen-systemet er engasjert i flere shippingsegmenter, i tillegg til stortank, som er mest kjent.

Trøim viser for eksempel til eierandelen i det tyske konsernet TUI, hvor Fredriksen for øvrig ser ut til å vinne frem med sitt krav om oppsplitting for å synliggjøre verdiene.

En av delene av TUI er containerfrakt, hvor man ifølge Trøim burde se endringer i verdensøkonomien raskt.

Og riktignok ser man svakheter i importen fra Asia til USAs vestkyst, men samtidig fører den svake dollaren til økt eksport fra USA, og Trøim mener dette oppveier.

Gjennom tørrbulkrederiet Golden Ocean er Fredriksen-systemet engasjert i å mate det kinesiske industrien med råvarer, og heller ikke her ser Trøim svakhetstegn. – Tørrbulkratene er jo nær rekordnivåer, påpeker han.

Vanskeligere å låne
Men én effekt ser han, og den kommer fra kredittskvisen i finansmarkedene.

- Det blir vanskeligere å låne penger, og marginene på lån går opp, sier Trøim.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere