Gå til sidens hovedinnhold

Trist slutt på massakren

Det er for tidlig å friskmelde Oslo Børs etter massakren denne uken. Oljeprisen gikk ned og dro med seg oljeaksjene.

Oljeavhengige Oslo Børs snudde ned med oljeprisen etter en god start på dagen. Aksjene steg over 2 prosent like etter at handelen åpnet, men ble tyngre utover dagen. Hovedindeksen endte ned prosent 0,32 prosent til 371,17 poeng.

Sjekk Oslo Børs her.

Uken sett under ett er nedslående. Verdiene på Oslo Børs har rast med rundt 11 prosent og korreksjonen har virkelig rammet de oljerelaterte aksjene.

- Sunn korreksjon
Aksjestrateg Terje Nyborg i Terra Securities sier til NA24 iMarkedet at det en sunn korreksjon vi har vært vitne til den siste tide. Strategen synes det er for tidlig å friskmelde Oslo Børs, men tror ikke det på langvarig nedgang.

NA24 - din nye næringslivsavis.

- Med sterk oljepris er det begrenset hvor mye det kan falle. Under korreksjonen i fjor var oljeprisen på 50 dollar, men i dag er Børsen rundt 50 prosent høyere.

- Utenlandsandelen på Oslo Børs er alfa og omega, pælmer de ut aksjer er ingen som kan ta imot aksjene, kommenterer Terje Nyborg til NA24 iMarkedet.

Nyborg påpeker at vi i dag ser en skjør oppgang og at det vil være turbulent og volatilt på Børsen i tiden fremover.

- Det verste er over
Kaupthings sjefstrateg Kim Evjenth tror det verste i aksjemarkedet er unnagjort, men tror det fremdeles kan bli urolig fremover.

- Det er en del som har gått lei oljecaset og det er en del tvangssalg, noe som virker selvforsterkende på markedet, sier Evjenth til NA24 iMarkedet.

Evjenth advarer mot at det kan komme runder med tvangssalg, noe som vil kunne påvirke markedet.

Oljeprisen snudde ned
Norsk Hydro toppet listen over de mest omsatte aksjene og steg 0,93 prosent til 162 kroner. Aksjen har fått mer juling enn Statoil den siste uken, og falt hele 7,5 prosent i går.

Verre gikk det med de andre oljeaksjene denne dagen. Statoil falt 1,17 prosent til 169 kroner, mens DNO endte ned 2,94 prosent til 2,94 prosent.

Oljeprisen faller etter uttalelser fra Irans OPEC-representant om at landet ikke vil benytte seg av oljen som et våpen i en konflikt med de vestlige landene. Iran tror heller ikke at FN vil innføre sanksjoner mot landet i forbindelse med de omstridte atomprogrammet.

Prisen på et fat Nordsjøolje var da Oslo Børs stengte fredag på 69 dollar, mens dollaren lå på 6,12 kroner.

Rekordhøye laksepriser
Bedre gikk det med lakseaksjene denne dagen. I laksemarkedet rapporteres det om en meget sterk prisutvikling denne uken, og en laksetrader forteller til NA24 iMarkedet at prisene kan gå mot 43 kroner per kilo.

Også Atle Eide, som er adm. direktør i Pan Fish, bekrefter det sterke laksemarkedet.

- Vi tar i mot de prisene som våre kunder vil betale med stor glede. Det ser veldig bra ut, sier Eide til NA24 iMarkedet.

Pan Fish endte opp 3,39 prosent.

Sterke aksjer
Det var stor interesse for og omsetning i DnB NOR som steg hele 4,50 prosent til 81,25 kroner. Det var de store utenlandske meglerhusene som dominerte kjøpersiden i aksjen.

B+H Ocean Carriers toppet vinnerlisten med en oppgang på 12,38 prosent, det var liten omsetning i aksjen.

Blom stakk hele 8,91 prosent etter at de fredag ettermiddag meldte at se kjøper Scanrope i Tønsberg for 170 millioner kroner.

Solskuffelse
Øverst blant dagens taper topper ABG Sundal Collier med en nedgang på 2,60 kroner tilsvarende 20,16 prosent til 10,30 kroner. Selskapet betaler utbytte på 1,40 kroner og det er første noteringsdag ex. dette utbyttet i dag.

Oljeselskapet Norse Energy Corporation som var gårsdagens vinner falt 11,13 prosent i fredag.

Aksjonærene i REC ble nok en skuffet. Selskapet har falt som en tung stein siden de ble børsnotert i forrige uke. Fredag endte aksjen ned 5,81 prosent til 81 kroner. Tegningskursen ble satt til 95 kroner, og det var enorm interesse første dagen. Kursen stakk til himmels første dagen, men siden den gang har verdien av aksjene rast.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg