*Nettavisen* Økonomi.

Trist ukeslutt på børsen

Foto: Falch, Knut (Scanpix)

Det begynte sterkt, men endte med den tredje minusdagen på rad.

23.10.09 18:08

Oslo Børs falt markant mot slutten av fredag. Hovedindeksen endte ned 0,51 prosent til 342,30 poeng. Tidligere på dagen var indeksen helt oppe i 349 poeng, men en skuffende børsstart i USA tynget mot slutten av dagen.

Det var spesielt børsens tungvektere som trakk ned. Ser man på markedet som helhet var det faktisk flere aksjer som steg enn som falt.

Det hjalp likevel ikke når selskaper som DnB Nor og Yara tøffet falt henholdsv 3,8 prosent til 67,90 og 4,3 til 197 kroner. Statoil Hydro falt 0,7 prosent til 138,60.

Fallet kommer tross flere positive resultatrapporter. I USA overrasket både Amazon.com og Microsoft positivt.

Les mer: Microsoft klemmer til og Jubel for Amazon

I Norge har for eksempel Aker Solutions, Norwegian, DnB Nor og Kongsberg Gruppen levert gode tall i går og i dag.

For uken som helhet viser hovedindeksen en oppgang på høyst marginale 0,1 prosent.

Oljeoppgang ble borte
Tidligere på dagen var det optimisme i oljemarkedet, og prisen steg, men utover fredag snudde den ned. Den amerikanske referanseoljen WTI koster nå rundt 80,45 dollar fatet, en nedgang på nesten en dollar fra torsdag. Det har nok også bidratt til å dempe stemningen på Oslo Børs.

Solid på Kongsberg
Kongsberg Gruppen kan vise til solid vekst på både topp- og bunnlinje i tredje kvartal, og blir godt motatt på Oslo Børs etter dagens kvartalsrapport.

Les mer: Veksten intakt i Kongsberg

I tredje kvartal fikk selskapet et resultat før skatt på 310 millioner kroner og det er en solid forbedring fra 180 millioner kroner selskapet leverte i samme kvartal i fjor. Driftsresultatet viser en oppgang til 340 millioner kroner fra 306 millioner kroner i tilsvarende periode i fjor. Før avskrivninger ble driftsresultatet (EBITDA) forbedret til 428 millioner kroner fra 379 millioner kroner.

Ordreinngangen var på 5.065 millioner kroner i tredje kvartal og at ordrereserven økte med 1.435 millioner kroner til 20.770 millioner kroner.

Aksjen endte opp 5,4 prosent til 73 kroner.

Bedre for Automotive
Et annet Kongsberg-selskap, Kongsberg Automotive, kom med tall torsdag kveld, som viste en viss bedring, selv om selskapet fortsatt sliter i et tungt marked. Aksjen steg 7 prosent til 4,81 kroner.

Les mer: Delvis fra bildelprodusent

Røkke-jubel på børsen
Kjell Inge Røkkes oljeservicekjempe Aker Solutions leverte milliardoverskudd torsdag.

Fredag melder selskapet at det har signert to kontrakter med StatoilHydro for leveranse av havbunnsutstyr til Visund- og Trollfeltene i Nordsjøen. Samlet kontraktsverdi er 300 millioner kroner.

Les mer: Skal levere «juletrær» under vann

Det verserer også nyheter om at Aker Solutions inngår blant tre favoritter til Feed- kontrakten for GBS-betongstrukturen til ExxonMobils Hebron-oljefelt utenfor Newfoundland, Canada. Det skriver Upstream fredag, som viser til ikke-navngitte kilder, ifølge TDN Finans.

Feltet er planlagt i produksjon i midten av 2016, med mulighet for 13 brønner, og en kapasitet på 120-175.000 fat olje pr dag.

Aker Solutions steg 7 prosent til 75,20 kroner.

Norwegian opp
Kursraketten Norwegian kunne torsdag fortelle at det har begynt å tjene penger, og blir belønnet med videre kursoppgang fredag.

Flere meglerhus har oppgradert aksjen etter den sterke resultatrapporten. Fondsfinans har økt kursmålet fra 200 til 230 kroner i flyaksjen, og har en kjøpsanbefaling.

Fredag endte aksjen opp 4 prosent til 157 kroner. Det er tidenes høyeste sluttkurs.

Gammel moro
Forsikringsselskapet Unison ble børstaper etter å ha kommed med en kvartalsrapport som fortsatt preges av den avviklede sjøforsikringsvirksomheten.

Aksjen falt 12 prosent til 12,90 kroner.

Les mer: Slipper ikke unna «gammel moro»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.