NA24.no

Oslo Børs
Oslo Børs Foto: Scanpix (Scanpix)

Trist ukeslutt på Oslo Børs

Skuffende jobbtall i USA tynget.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 1,7 prosent til 348,43 poeng fredag. Dermed endte uken som helhet så vidt i minus tross en sterk oppgang på 2,3 prosent torsdag. Indeksen sluttet 0,4 prosent lavere enn sist fredag.

Internasjonale signaler dirigerte børsen, som startet dagen med oppgang. Men klokken 14.30 norsk tid kom den månedlige sysselsettingsrapporten fra USA, og den var skuffende.

Riktignok økte sysselsettingen med solide 431.000, men nesten hele økningen kom av midlertidig ansettelser i forbindelse med en folketelling som nå gjennomføres i USA. Markedet hadde jevnt over ventet en sterkere og bredere fordelt vekst, rundt 500.000 eller mer. Arbeidsledigheten falt fra 9,9 til 9,7 prosent.

Da denne rapporten kom, lå børsen omtrent uendret i forhold til sluttnivået torsdag, men falt så markant.

I tillegg har rykter rundt den franske storbanken Sociéte Generale fått investorene til å kaste seg på salgsknappen i hele Europa. følge Reuters er det rykter om at bankens derivatavdeling er i skikkelig trøbbel. Banken vil ikke kommentere spekulasjonene fredag ettermiddag.

Les mer: Frykter europeisk bankkollaps

Fallende oljepris er heller ikke bra for Oslo Børs. Brent-olje for juli levering har fredag falt 2,2 prosent til 73,75 dollar fatet.

Av de tunge aksjene på Oslo Børs var det Fredag bare Kongsberg Gruppen og Seadrill som endte i pluss. Aksjen steg henholdsvis 0,8 prosent til 124,50 og 0,4 prosent til 135,60 kroner. Seadrill bekreftet i dag atr det har kjøpt seg opp til 50,11 prosent i Scorpion Offshore og vil fremme bud på resten av aksjene til kurs 40,50 kroner. Scorpion endte uendret på 40,20 kroner.

Av de store selskapene falt Yara mest, med 4,5 prosent til 182,20 kroner, den laveste sluttnoteringen siden oktober i fjor. Også DnB Nor, Norsk Hydro, Royal Caribbean, Aker Solutions, Acergy, Subsea 7 og Fred. Olsen Energy falt 3-4 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere