Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Trøbbel for Fredriksen

Foto: Foto: Olaf Lampe
Sist oppdatert:
Oppdrettsgiganten Marine Harvest sliter med fiskehelsproblemene i Chile.

Marine Harvest leverer et resultat som er milevis unna forventningene i første kvartal.

NA24 - din næringslivsavis

634 millioner i minus
I første kvartal endte resultat før skatt på minus 634 millioner kroner, mens analytikerne på forhånd ventet et resultat på 40 millioner kroner, ifølge estimater innhentet av Reuters. I samme periode i 2007 hadde selskapet et resultat på 420 millioner kroner.

Selskapet, som har varslet flere ganger at de har slitt fiskehelseproblemer på anleggene i Chile fikk et driftsresultat før verdijustering av biomasse på minus 65 millioner kroner, mot 552 millioner kroner i samme fjorårsperiode. Analytikerforventningene lå på 125 millioner kroner.

- Det tar tid
- Vi har foretatt en rekke grep for å bidra til forbedringer i Chile både på kort og lang sikt, men det tar tid før de forespeilede forbedringene er oppnådd. Antallet nye identifiserte ILA-funn (infeksiøs lakseanemi red.anm.) er redusert de siste månedene, men den overordnete situasjonen er fortsatt usikker. Vi er likevel optimistiske til Chile som et attraktivt og lønnsomt produksjonsområde på lang sikt, sier selskapets nye konsernsjef ÅSe Aulie Michelet.

Selskapet skriver videre at det har foretatt ulike grep for å redusere kostnadene i kvartalet, dette inkluderer stengning av et viderforedlingsanlegg og oppsigelse av 900 ansatte i Chile.

Lavere priser
Marine Harvest hadde en omsetning på 3,08 milliarder kroner i første kvartal mot 3,8 milliarder kroner for samme periode i fjor. Reduksjonen i omsetning på 715 millioner kroner relaterer seg hovedsakelig til reduserte priser i alle markeder, skriver selskpaet.

Reduksjonen i omsetning i Chile alene var 594 millioner kroner, selv om en stor del av denne reduksjonen var forårsaket av lavere volum og mindre fisk slaktet, opplyser selskapet.

Usikker fremtid
Om fremtidsutsiktene skriver Marine Harvest at de forventer et slaktevolum på 319.000 tonn i 2008, en økning på 11.000 tonn sammenlignet med forrige guiding. Av disse vil 73.000 tonn bli slaktet i løpet av andre kvartal.

- Situasjonen i Chile er fortsatt usikker. Hyppigheten av nye ILA utbrudd er redusert i de siste månedene. 2008 vil bli et utfordrende år for Marine Harvest. Omorganiseringen av vår virksomhet i Chile har høyeste prioritet, skriver selskapet.

Se finansredaktør i NA24 Magnus Klever kommentere Marine Harvest-tallene:

236798

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!