Gå til sidens hovedinnhold

Trøbbel i leilighetsmarkedet

Kan ta lang tid å rette opp, tror eksperter.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Eiere av leiligheter over det ganske land har med bekymring kunnet se at deres bolig har sunket i verdi det siste året.

NA24 - din næringslivsavis

Siden april i fjor har leilighetsprisene sunket med 2,8 prosent.

Klokken elleve mandag frigir Norges Eiendomsmeglerforbund boligtallene for mai, som viser at trøbbelet fortsetter.

NA24 følger pressekonferansen.

Rentesmell
Meglerne gir skylden for leilighetsfallet til de mange renteøkningene vi har hatt siden sommeren 2005. Styringsrenten ligger nå på 5,5 prosent, mens boligrenten for mange har kommet opp på syvtallet.

Leiligheter er den boligtypen som har hatt den villeste prisveksten siden bunnåret 1992, men nå skrumper prisveksten inn i

forhold til eneboliger og småhus måned for måned.

- Hva er det som skjer med leilighetsmarkedet?

- Det er fortsatt preget av resalgsboligene. Lageret er ikke tomt enda, slår sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret fast.

Med resalgsboliger menes leiligheter som er kjøpt opp av spekulanter i nye prosjekter med tanke på å selge med fortjeneste. I stedet har prisene falt, og mange sliter med å få solgt.

- Kan ta lengre tid
Prognosesenteret har tidligere spådd at lageret av usolgte resalgsboliger ville være tømt i løpet av første halvår i år. Nå har vi notert juni, men lageret er ifølge Senneset fremdeles ikke tomt.

- Det kan tyde på at det vil ta lengre tid enn vi gjettet, sier han.

Også leder av NEF, Christian Dreyer, legger noe av skylden for prisduppen på resalgboligene, men først og fremst trekker han fram en annen forklaring:

- Mindre unike
- Grunnen til at det går dårligst med leilighetene er at det er i dette er markedet det er flest boliger. Det gjør at det ikke blir et must å kjøpe akkurat den leiligheten, for det finnes flere å ta av, sier Dreyer til NA24.

- Hvor lang tid tror du det vil ta før trøbbelet går over?

- Det blir ren spekulasjon, men siden nybyggmarkedet har stoppet opp så tror jeg det vil rette seg i løpet av året, eller i hvert fall i løpet av neste år. 2008 blir et litt opp og ned år, mens 2009 blir et godt år, tror Dreyer.

For eneboliger og småhus ser det derimot langt bedre ut, og Dreyer mener grunnen er at disse objektene som langt mer «unike» enn leilighetene.

Holder stand
Eneboligprisene hadde per 30. april steget 3,1 prosent på 12 måneder, mens småhusprisene holder seg på samme nivå.

Prognosesenteret forventer at maiprisene vil forbli på omtrent samme nivå som aprilprisene, altså at vi vil se en nullstigning. Leilighetsprisene vil fortsette å trekke ned, mens bolig og småhusprisene vil redde boligprisene fra å falle, tror de.

Tall fra GARANTI Eiendomsmegling, som stor sett bare selger borettslagsleiligheter, viser at prisene sank 1,1 prosent i mai. Dette tilsvarer en nedgang på 0,4 prosent sammenlignet med mai i fjor.

Dreyer i NEF vil røpe fasiten klokken elleve.

NA24 følger boligprisutviklingen.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken