Gå til sidens hovedinnhold

Trøim ler av elbil-veksten: - Ikke så mye å skryte av

Har mer tro på gass enn elbiler.

HOLMENKOLLEN (Nettavisen): - Vet du hva andelen elbiler av den totale bilparken i 1905 var? Den var 30 prosent. Vet du hva den er nå? Én prosent! Det har ikke akkurat vært så stor vekst, sier Tor Olav Trøim til Nettavisen og ler.

Han viser til at elektriske biler var vanlig i bilens barndom, rundt det forrige århundreskiftet, før de ble fortrengt av bensinbiler.

- På 110 år er markedsandelen din ned 29 prosentpoeng. Det er ikke akkurat så mye å skryte av.

Trøim er på Paretokonferansen på Holmenkollen for å snakke om selskapene Golar LNG og Borr Drilling, to selskaper han har bygd opp etter bruddet med John Fredriksen i juli 2014.

- Større trussel

Golar LNG er et rederi som frakter flytende gass, noe han tror vil være en mye større trussel for olje fremover enn elbiler.

- Da jeg sluttet hos Fredriksen, var ambisjonen å gjøre noe med gass. Det har et utrolig potensial. Jeg tror Saudi-Arabia bør bekymre seg mer for gass enn Permian (skiferoljefelt i USA, red.anm) eller elbiler, sier Trøim.

Som flere andre også har påpekt, inkludert Det internasjonale oljebyrået (IEA), er personbiler en relativt liten del av det totale oljeforbruket i verden. Flytrafikk og lastebiltrafikk, som i mye mindre grad er utfordret av elektriske alternativer, er betydelig større.

Les også: Total-sjef Patrick Poyanné tviler på at elbiler vil slå an utenfor de store byene

- Lastebiler trener 20 millioner fat olje pr dag, en femtedel av oljeforbruket i verden. Det markedet er lagt opp for å bli tatt av LNG. Det vil være en revolusjon, sier Trøim.

Han understreker samtidig at han ikke tror elbiler vil være en like stor fiasko nå som i 1905.

- Når batteriteknologien kommer, så blir det sikkert bra med elbiler, men du snakker om så forsvinnende små tall, sier han.

Les også: IEA-sjef Fatih Birol: - Elbiler vil ikke redde klimaet

Skammer seg

Trøim er imidlertid ikke fornøyd med utviklingen i Golar LNG. I motsetning til resten av Trøims investeringer siden bruddet med Fredriksen, har det gått helt feil vei for Golar.

Les også: - Skapt verdier for to milliarder etter bruddet

- Jeg skammer meg over utviklingen til Golar. Vi har tapt halvparten av pengene til aksjonærene, inkludert meg selv. Selskapet har vært litt for komplisert, og vi har ikke levert på en del ting.

- Men nå har vi begynt å levere, og det tror jeg investorene vil se. Jeg ser mange av de samme mulighetene er som jeg så med opprettslaks da vi bygde opp Marine Harvest, sier Trøim.

Ingen kontakt

Siden Trøm slutter hos Fredriksen i 2014, har det ikke vært noe kontakt mellom de to finanslegendene.

- Jeg unner John Fredriksen alt godt, men vi har ikke snakket sammen på fire år, så jeg har ikke noe forhold til han lengre, sier Trøim, som sammen med Fredriksen bygde opp oljerigg-giganten Seadrill og verdens største produsent av oppdrettslaks, Marine Harvest. Aksjeposten i opprettselskapet, som Trøim spilte en svært sentral rolle i, er Fredriksens største eierandel.

Les også: Han skapte 100 milliarder for Norges rikeste

- Jeg skal ikke gå i detalj om hvorfor jeg sluttet hos Fredriksen, men når man har jobbet sammen i 19 år, så blir man kanskje lei hverandre etterhvert, sier Trøim, som understreker at han har lært mye av Fredriksen.

- Jeg hadde det moro der i femten år, skikkelig moro. De fire siste årene var kanskje ikke like moro, sier Trøim.

Fredriksens utspill mot Trøim i media har heller ikke falt i god jord. Spesielt har Fredriksen gitt Trøim mye av skylda for krisen i Seadrill, som måtte søke om konkursbeskyttelse i fjor. Det ble dyrt for Fredriksen.

Les også: Skjelte ut Trøim på Bermuda

- Han har jo gått ut og sagt at han er veldig glad for at han er kvitt meg og at han ville vært femti milliarder rikere hvis jeg ikke hadde vært der, så da..., sier Trøim.

Les også: Trøim: - Stolt over det jeg gjorde i Seadrill

Kommentarer til denne saken