*Nettavisen* Økonomi.

Tromsdal-saken må opp på nytt

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

- Det vil si at det er kastet bort 18 måneder, sier Tromsdals forsvarer.

28.01.14 17:02

Tirsdag kom avgjørelsen til Høyesterett i straffesaken mot Christer Tromsdal. Økokrims anke forkastes. Saken går dermed tilbake til tingretten.

Erling Lyngtveit, forsvarer Christer Tromsdal:

- Det er alltid tilfredsstillende å få bekreftet at vår rettslige vurdering den gang var korrekt, sier han til Nettavisen NA24.

Det Lyngtveit sikter til er at han hevdet i tingretten, på vegne av sin klient, at retten var inhabil til å pådømme saken allerede for halvannet år siden.

- Det vil si at det er kastet bort 18 måneder, samt at det har kostet uhorvelig mye penger. Domstolene må være nøyere på habilitetsspørsmålene, fortsetter han.

Tromsdal ble i Oslo tingrett i 2012 dømt til seks års fengsel, men dommen ble opphevet av lagmannsretten på grunn av en inhabil meddommer.

Innbrudd av maskert mann

Det var om kvelden 17. juni 2012 at to maskerte menn tok seg inn i huset til meddommerens nabo i Asker. Mennene gikk inn verandadøra med slegge. Mannen og kona i huset gjemte seg på soverommet der de låste døra. En maskert mann forsøkte å ta seg inn soveromsdøra med slegge, men stoppet forsøket da mannen i huset tok fram en pistol og rettet den mot inntrengeren.

Saken er i dag ikke oppklart.

Da politiet dagen etter gjorde undersøkelser i saken, ble de oppmerksomme på at naboen var meddommer i straffesaken mot Tromsdal. Det ble lansert at motivet kunne ha noe med denne saken å gjøre.

20. juni var meddommeren i politiavhør. I dette avhøret sier meddommeren at han ikke hadde fått signaler om at straffesaken mot de tre skulle ha noe med innbruddet å gjøre, men la til at det tiltalte hadde et ønske om at straffesaken mot ham ikke skulle bli gjennomført på enklest mulig måte, men at han derimot forsøkte å trenere saken.

Mannen sa likevel at han ikke kunne utelukke at tiltalte hadde noe med innbruddet å gjøre.

Tromsdal hadde også tidligere i straffesaken ment at den aktuelle meddommeren var inhabil. Årsaken var at han tidligere hadde jobbet i DNB som var fornærmet i straffesaken, og at han hadde hatt kontakt med en annen fornærmet i straffesaken for mange år siden.

Les mer: Opphever Tromsdal-dom på seks års fengsel

Økokrim anket opphevelsen av dommen, og saken havnet med det i Høyesterett.

Påstanden i denne saken gjaldt tiltalepunkter retten ikke rakk å bli ferdig med i forrige rettssak mot Tromsdal.

- Vi var av en annen oppfatning, men Høyesterett sier nå hvordan det skal være og da aksepterer vi det, sier akktor, statsadvokat Håvard Kampen, til Nettavisen NA24.

Foruten Christer Tromsdal er Terje Hvidsten og Anthony Bratli tiltalt i saken. Advokat John Christian Elden er forsvarer for Bratli.

- Det er flott at Høyesterett skjerper inn kravene til habilitet for meddommere. Dette medfører at alle vil få en ny behandling av en nøytral domstol, sier han til Nettavisen NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.