Gå til sidens hovedinnhold

Trond Blindheim vil ha aldersgrense på nyheter

Reagerte på NRK P2s dekning av «Operasjon Dark Room».

«Operasjon Dark Room», hvor 51 personer er siktet i en av historiens største overgrepssak i Norge, har rystet hele landet.

Vest Politidistrikt har beslaglagt 150 terabyte med datamateriale som skildrer mange former for seksuelle overgrep mot barn. Blant de siktede, som alle er menn, er det blant annet ingeniører, en førskolelærer, en jurist, en mekaniker og studenter.

Mandag publiserte flere aviser deler av chattesamtalene mellom overgriperne, som viser hvordan de planla å forgripe seg på små barn.

- Bør ha en aldersgrense

NRK Dagsnytt leste opp fra chattesamtalene på P2 mandag morgen, noe som har fått Trond Blindheim, sosiolog, markedsføringsekspert og rektor ved Høyskolen Kristiana, til å reagere. Det skriver Kampanje.

- Hører morgennyhetene på NRK P2 og tenker at nyheter som inneholder nærgående, detaljerte og opprivende skildringer knyttet til pedofili og seksualisert vold bør ha en aldersgrense, skriver Blindheim på Facebook:

NRK: - Nyhetene er for voksne

Blindheim sier til Kampanje at han har hørt på radio i 60 år, men at han aldri tidligere har fått en lignende reaksjon på noe som har blitt sagt på nyhetene.

- NRK leste opp fra overgripernes chatblogger, hvor de fortalte om sine planer om grove, voldelige forbrytelser mot små barn. NRK må huske på at det ikke finnes noen aldersgrense for nyheter, slik det for eksempel er på kino. Noen sitter og bestemmer aldersgrensen for det som sendes i norske kinosaler, slik er det ikke med nyhetene. Da må NRK og mediene tenke seg godt om i omtalen av saker som handler om vold mot barn, sier Blindheim.

Blindheim understreker at en aldersgrense på nyheter bli vanskelig å gjennomføre i praksis, men foreslår for eksempel å vente med voldsomme og detaljerte nyheter til kveldssendingene.

Nyhetsredaktør i NRK, Alexandra Beverfjord, understreker at nyhetssendingene er for voksne.

- Overordnet er det slik at nyheter, enten de publiseres på tv, radio eller nett, først og fremst er beregnet på et voksent publikum. Å dekke alvorlige hendelser og forbrytelser er en av oppgavene som påligger pressen. Daglig må pressen rapportere om saker og tema fra inn- og utland som ikke egner seg helt ufiltrert for små barn, sier Beverfjord til Kampanje.

Kommentarer til denne saken