Gå til sidens hovedinnhold

Trond Mohn kjøper ut sønnen

Trond Mohn og søsteren Marit Mohn har kjøpt ut Fredrik Mohn fra familieselskapet, etter at de sammen først ga en milliard kroner vekk i julegave.

BERGEN (Bergensavisen): Trond Mohn har kjøpt ut sin sønn Frederik Wilhelm Mohn fra familieselskapet Wimoh AS, som eide industribedriften Frank Mohn som ble solgt til svenske Alfa Laval for 13 milliarder kroner tidligere i år.

Det var dette selskapet som eide industribedriftene Frank Mohn som familien solgte til Alfa Laval for 13 milliarder kroner tidligere i år, skriver ba.no.

I forkant av utkjøpet har selskapet eid av far og sønn Mohn, i tillegg til Trond Mohns søster Marit, gitt bort en gave på én milliard kroner til Bergens forskningsstiftelse. Størrelsen på den historiske gaven forklarer Mohn slik:

– Det måtte jo være litt størrelse på det. Det er et fint og rundt tall, sier Mohn, som bekrefter at han aldri har gitt bort noen større julegave.

Han sier at han ikke kommer til å legge føringer for bruk av pengene, men gleder seg til at de skal komme til nytte for mange.

– Jeg vet at det er mange flinke unge mennesker i tilknytning til Bergens forskningsstiftelse, og det er mulig for alle å søke midler der, sier Mohn.

– Pengene kommer over tid til å komme mange til gode, sier han.

Per i dag har Bergens forskningsstiftelse følgende formål: «Stiftelsen skal støtte forskning og forskningsfremmende tiltak ved Universitetet i Bergen og Helse Bergen HF. Stiftelsen har videre som formål å støtte forskning både ved Universitetet i Bergen og Helse Bergen HF i skjæringsfeltet mellom basalforskning og klinisk medisinsk virksomhet».

– SENSASJONELT

Kåre Rommetveit er daglig leder i stiftelsen, og fikk den endelige beskjeden om gaven mandag kveld.

– Trond ringte meg i går og sa at alt var på plass. Dette er ganske unikt. Summen i seg selv er helt spesiell, og det er ganske sensasjonelt. En slik gave avkrever respekt til Trond Mohn, sier Rommetveit.

Han sier at julegaven kommer til å glede mange i uendelig mange år.

– Gaven betyr mye mer enn gaven i seg selv. Det er en fantastisk anerkjennelse av forskningsmiljøene, som er egnet til å inspirere og motivere mottakere, sier Rommetveit.

FAR OG SØNN SKILLES

Gaven til forskningsstiftelsen ble altså gitt i forkant av at Frederik Wilheim Mohns selskap Perestroika ble kjøpt ut av Wimoh AS.

– I lys av at hovedvirksomheten er solgt har aksjonærene funnet at det ikke lenger er naturlig å opprettholde den tidligere aksjonærstrukturen med et felles investeringsselskap (Wimoh AS). Som en konsekvens av dette har man kommet til enighet om en transaksjon hvor Perestroika AS etter eget ønske og aksept fra samtlige av selskapets aksjonærer har blitt kjøpt ut av selskapet.

Dette betyr at Fredrik Wilhelm Mohn nå driver sine selskaper uten at hans far eller andre i familien er involvert i dem, og omvendt; at Wimoh drives og eies av Trond Mohn og hans søster Marit Mohn.

– VENNER OG VEL FORLIKTE

At han og sønnen Frederiks forretningsmessige veier skilles, er uten dramatikk, ifølge Trond Mohn.

– Frederik har et ønske om å gå egne veier. Det skjønner jeg godt, sier Mohn.

Og gaven ble altså gitt i forkant av at sønnen ble kjøpt ut av familieselskapet.

– Alle står bak denne gaven. Vi er venner og vel forlikte, sier Mohn.

Les flere saker fra Bergensavisen her!

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED
Reklame

NÅ: Knallpriser på skibriller, sportsbriller og solbriller fra Oakley

Kommentarer til denne saken