NA24.no

Får sentralbanksjef Øystein Olsen rett i sine spådommer blir reallønnsveksten i 2015 den dårligste på 10 år. Her fra rentemøtet i oktober 2014.
Får sentralbanksjef Øystein Olsen rett i sine spådommer blir reallønnsveksten i 2015 den dårligste på 10 år. Her fra rentemøtet i oktober 2014. Foto: Terje Bendiksby (NTB Scanpix)

Tror 2015 blir det dårligste lønnsåret på 10 år

Sist oppdatert:
Får sentralbanksjef Øystein Olsen rett, blir reallønnsveksten i 2015 den dårligste på 10 år.

I likhet med de fleste andre økonomer spår Olsen at 2015 vil preges av et markant fall i olje­investeringene, svak forbruksvekst og økt arbeidsledighet.

Sentralbanksjefen varsler at Kari og Ola Nordmann vil få vesentlig lavere vekst i kjøpekraften enn de har vært vant til, skriver Dagens Næringsliv (DN).

Dårligere tider i norsk økonomi vil for det første gjøre at lønnsveksten blir lavere. Samtidig kommer svakere krone­kurs til å dra opp prisstigningen.

- Lønnstagerne må regne med ganske lav reallønnsvekst de neste to årene, under én prosent. Den jevne lønnstager vil ikke måtte stramme inn livreima i betydningen kutte, men vi tror forbruksveksten vil holde seg moderat fremover, sier Olsen til DN.

Han anslår en lønnsvekst neste år på 3,25 prosent og en prisstigning på 2,5 prosent. Det vil gi norske lønnstagere den laveste reallønnsveksten på mer enn ti år.

Olsen er opptatt av å ikke tegne et for dystert bilde av utsiktene. Han mener norsk økonomi er veldig godt rustet for å takle en omstilling.

– Vi har handlingsrom i pengepolitikken og ikke minst i finanspolitikken. Husholdningenes stilling er ikke svak. Sparingen er på et høyt nivå historisk. Banker har bedret sin soliditet. Norsk økonomi er robust. Men vi vil få svakere vekst også i fastlandsøkonomien, sier Olsen til DN.

Han legger til at oljeprisfallet vil være bra for mange andre land, og dermed bidra til økt vekst internasjonalt.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere